Idén Bűvészeti Napok lesznek Kapolcson

Kapolcsi Bűvészeti Napokra várják idén a közönséget a Művészetek Völgye falvaiba; a július 25. és augusztus 3. között megrendezendő fesztivál forráshiány miatt "öntevékeny, önkéntes, és önfenntartó" lesz - jelentette be Márta István szerdán Budapesten.

A rendezvény főszervezője felhívta a figyelmet arra: nem akarják, hogy a pénzhiány miatt a Reneszánsz Évben elsüllyedjen a Völgy.

Felidézte, hogy június 17-én a parlamenti képviselőknek egy "emlékeztetőt" juttatott el, melyet számos képző- és iparművész, színművész, művészeti csoport, zöldszervezet, egyesület aláírt. Az emlékeztetőben "nem kérnek, nem sírnak", csak emlékeztetni akarnak, hogy fesztivál van, és szeretnék, ha maradna is. "A Völgy mint filozófia nem esett szét, nem fog szétesni és nem is hagyjuk" - fogalmazott.

Mint arra Márta István rámutatott, "nyomorúságos" helyzetük társadalmi összefogásra szólította fel őket, ezért lesz a Kapolcsi Bűvészeti Napok "öntevékeny, önkéntes és önfenntartó" fesztivál, ahol a műkedvelő és hivatásos művészek kivétel nélkül "zsíroskenyér költségért" lépnek fel.

A 250 pályázóból 75 önkéntes fellépőt, többek között a Parafónia zenekart, a Szeres Népzenei Együttest, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompániát, a Teleszterion Színházi Műhelyt, a Főnix Művészeti Műhelyt, a Magyar Szabvány zenekart, a Fenyvesi Márton Triót, a Vodku zenekart, valamint az Under the Bridge együttest  hívták meg a szervezők, de a Fringe Fesztivál nyertesei, a Nemkéne, a Sajnarana, a Vocal Idiots, a Tenderfoot Blues Unit, az Utca Szak, továbbá a Zamatőrök is szórakoztatják a közönséget.

A kapolcsi programok között megemlítette egyebek mellett a színházi előadásokat, a komolyzenei, jazz- és világzenei koncerteket, a zöldprogramokat, a Pajtamozgó filmvetítéseit,  valamint az irodalmi műsorokat.
Kiemelte, hogy Bohumil Hrabalra emlékezve kiállítást rendeznek, továbbá zenés- és irodalmi programokat szerveznek A Hrabal-galaxis  pillanatképei címmel Kapolcs Nyomdaudvarán, de tartanak bridzstanfolyamot és versenyeket is, Társas-Völgy címmel pedig  társasjátékozhatnak a vállalkozó kedvűek.

Vigántpetenden egy cirkuszi sátorban az artistaképző növendékei  várják az érdeklődőket, de lesz gyerekműsor és artista-bemutató is - folytatta Márta István. Hozzátette, hogy a Független Ökológiai Központ közreműködésével zöldtúrákat szerveznek, melyek keretében lesz egyebek mellett patakmeder takarítás, geológiai és botanikai  túrák, családi séták és "macitúrák túranaciban". Az Afrika Udvarban  civil szervezetek, segélyszervezetek mutatkoznak be, de  kikapcsolódást nyújthat az afrotánc és a dobtanítás is.

Márta István beszélt a Völgy falvaiban megrendezendő kapcsolódó programokról is. Mint mondta, Taliándörögdön a Csend háza-Ősők  házában előadások, beszélgetések, kiállítások és kenyérsütés is  lesz, míg Szőke András filmrendező reggeli "osztályfőnöki óráin" egyebek mellett a Völgy helytörténetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Monostorapátiban a sátoros ünnep keretében színházi, filmes,  tánc-, valamint zenei workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, de  beszélgethetnek egymással a különböző vallások képviselői is, és  kerekasztalt szerveznek civil szervezetek - fejtette ki, hozzáfűzve,  hogy Öcs a Biblia éve alkalmából református programokat kínál.

A Csigabusz Nagykörút-járata a hat faluban minden nap délelőtt  tíz órától hajnali három óráig közlekedik és szállítja a  Völgy-barátokat.

Márta István az anyagi hátteret érintő kérdésre válaszolva  elmondta, hogy a korábban Bűvészetek Völgye néven emlegetett  programsorozat 144 millió forintos költségvetését le kellett  szállítaniuk 60 millió forintra, de - mint hangsúlyozta - egyelőre  még ez az összeg sem áll rendelkezésükre. Megemlítette, hogy  indultak a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt események pályázatán,  amelynek július végén lesz az eredményhirdetése.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.