A szombati kamionközlekedéssel fizetjük meg a gázolaj árát

Megegyeztek a fuvarozók a kormánnyal. A magas üzemanyagárak miatt a versenyhelyzetük javítására kialkudott kormányzati intézkedések a költségvetésnek 7-8 milliárd forintjába kerülnek. Kamionos demonstráció nem lesz, a megállapodást aláírták.

Hét pontos megállapodást kötöttek a fuvarozók a kormánnyal. A hat szakmai érdekvédelmi szervezet vezetői négy hét egyezkedés után ma írták alá az egyezményt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a parlamentben. A kamionosok nyugat-európaihoz hasonló tiltakozó akcióinak elkerülése érdekében forint milliárdokat áldozott a kormány. A fuvarosok győzelme azonban mégsem teljes: a legfontosabb követelésük teljesítését, a gázolaj jövedéki adójának részleges visszatérítését a kormány csak feltételekkel vállalja.

Az eredmények közé írhatják az érdevédők a hétvégi kamionstop szabályainak enyhítését: a tehergépkocsik az eddigi teljes tilalom helyett szombat 15 óráig telephelyükig közlekedhetnek. A kormány vállalta azt is, hogy munkacsoportot állít fel a közlekedési bírságolási rendelet felülvizsgálatára. A módosítást december 31-ig kezdeményezik. 

A vállalások között van, hogy 2010-től a kormány az EU-ban alkalmazott minimális jövedéki adót veti ki a gázolajra. Ha az illetékes brüsszeli bizottság a magyar derogációs kérelmet elfogadja, akkor a jövedéki adó visszatérítés lehetőségét biztosítja: ez a 85 forintos adóból 9,20 forintot jelentene. Az uniós döntésre legfeljebb januárig vár, ha ez nem érkezik meg, az illetékekben és a gépjarműadóban lesz kompenzáció.

A versenyképpeség javításához a kormány azzal is hozzájárul, hogy direkt támogatásokat biztosít a fuvarozóknak. A Munkaerőpiaci Alapból 150 millió forintot ad a gépjárművezető-képzésre.

Sok bevételt hoznának
Kamionsorok az M0-áson. Adócsökkentéssel kompenzálnák a fuvarozókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.