Európa meg fogja érezni 100 milliárd dollár kivonását - figyelmeztet Teherán

Az EU-szankciókra  válaszul Irán kivonja pénzét Európából, és máshol fogja azt  befektetni - közölte Mahdi Szafari iráni külügyminiszter-helyettes a  Die Presse osztrák lap szerdai számában.


A politikus úgy vélekedett, hogy az unió által bejelentett intézkedések túllépnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain, és elsősorban maguknak az európaiaknak fognak ártani, nem pedig Iránnak. Arra célzott, hogy az európai országok helyét az ázsiaiak vehetik át Irán fő üzleti partnereinek sorában. Érvelése alátámasztásul elmondta, hogy az utóbbiakkal folytatott kereskedelem három év alatt 85 milliárd dollárra nőtt, miközben a nyugati államok viszonylatában a forgalom csupán 50-60 milliárdot tesz ki.

- Ha az európaiak nem akarnak tovább üzletelni velünk, hát csak tessék. Van olajunk és gázunk, amely iránt mindenki érdeklődik - figyelmeztetett.

A bécsi látogatáson tartózkodó külügyminiszter-helyettes azzal  kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Unió hétfőn befagyasztotta a legnagyobb iráni bank, a Melli európai vagyonát, és betiltotta tevékenységét Európában. Hasonló intézkedések fenyegetnek 20 iráni magánszemélyt, továbbá 15 iráni céget, és a vagyonbefagyasztás mellett európai beutazási tilalommal is sújthatják őket.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedések hatására Irán kivonja-e pénzét Európából, Szafari kijelentette: - Ez a központi bank dolga.  De igen, ki fogjuk vonni a pénzünket, és máshol fektetjük be.

Bár konkrét összeget nem árult el, úgy fogalmazott, hogy ha "valaki több mint 100 milliárd dollárt kivesz az európai bankokból, akkor az természetesen pénzszűkéhez fog vezetni, és a világgazdaságra is kihatással lesz".

Egyéb témákat érintve úgy ítélte meg, hogy vannak közös pontok azokban a javaslatokban, amelyeket egyfelől Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyújtott át az iráni  vezetésnek az ENSZ BT öt állandó tagállama (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína) és Németország  nevében, másfelől Teherán terjesztett elő "a világ problémáinak megoldására". A közös témák között említette a nemzetközi  terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel szembeni harcot, valamint  az energiaellátás problémáit. Szavai szerint Teherán hajlandó ezekről tárgyalni, sőt, a nukleáris kérdés átfogó megoldásától sem zárkózik el, de előfeltételeket nem fogad el.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.