Rakétatámadás miatt Izrael ismét lezárta a Gázai átkelőket

Ismét lezárta a Gázai övezeti átkelőket szerdán Izrael, miután előző nap rakétát lőttek ki az övezetből Dél-Izraelre - közölte egy izraeli védelmi illetékes.


Az átkelők, amelyeket közép-európai idő szerint hét órakor kellett volna megnyitni az áruforgalom előtt, határozatlan időre zárva maradnak - mondta Peter Lerner.

Az Izrael és az övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász közötti, június 19-én életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy könnyít a területet sújtó kereskedelmi embargón.
Nevük elhallgatását kérő izraeli védelmi illetékesek már kedd este azt mondták, döntés született arról, hogy a zsidó állam a rakétatámadásra válaszul lezárja a gázai átkelőket.

A fegyvernyugvás kezdete óta a keddi volt az első eset, hogy rakétatámadást intéztek a Gázai övezetből izraeli terület ellen. Ehud Olmert izraeli kormányfő a tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte a rakétatámadást.

Önmaga feloszlatásáról dönt az izraeli parlament

Mégsem támogatja az izraeli Munkapárt a parlament feloszlatását

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök meggyőzte pártja legnagyobb koalíciós partnerét, az Ehud Barak védelmi miniszter vezette Munkapártot, hogy vonja vissza támogatását a parlament (kneszet) feloszlatására irányuló ellenzéki indítvány mögül - jelentette szerdán az izraeli közrádió. Az indítványról a tervek szerint szerdán szavaznak, de megállapodás elejét vette a koalíció felbomlásának, ami előre hozott választások kiírásához vezetett volna. A lépéssel az ellenzék a korrupcióval gyanúsított Ehud Olmert miniszterelnökre próbált nyomást gyakorolni rendkívüli választások kiírása érdekében. A kneszetből származó információk szerint Olmert elfogadta Barak azon követelését, hogy szeptember 25-ig tartsanak előválasztást pártjában, a Kadimában, míg a munkapárti vezér ígéretet tett arra: tartózkodik attól, hogy a kormány megbuktatását célzó ellenzéki erőfeszítésekhez csatlakozzon. A Kadima vezetősége a tervek szerint még július 10. előtt összeül, hogy kitűzzék az előválasztások időpontját. A tanácskozást néhány nappal azelőtt tartják, hogy a miniszterelnök ügyvédei meghallgatják Morris Talensky amerikai-izraeli üzletembert, aki azt állította, hogy "pénzes borítékokat" adott át Olmertnek és titkárnőjének. Az izraeli rádió úgy értékelte a fejleményeket, hogy a Kadimán belüli előválasztások végső határidejének elfogadásával Olmert "engedett a Munkapárt nyomásának". A jelenlegi törvényhozás mandátuma 2010-ig tart. A kormánykoalíciónak 61 képviselője van a 120 fős kneszetben, de a Munkapárt kilépése esetén Olmert elvesztette volna többségét. Barak június elején kijelentette: pártja a parlament feloszlatása mellett szavaz, amennyiben a korrupciós ügyekbe keveredett Olmert nem mond le. Ugyanakkor azt is közölte, hogy pártja kész fenntartani a kormánytöbbséget, ha a Kadima vezetősége új miniszterelnököt választ. Olmert ártatlannak vallja magát, bár elismerte, hogy kapott pénz Talenskytől. Nem zárta ki azt sem, hogy indul az előválasztáson, hogy megtartsa kormányfői posztját.

Több ellenzéki párt kezdeményezésére ma szavazást tart az izraeli  parlament, a tét a Ház feloszlatása.
A lépéssel az ellenzék a korrupcióval gyanúsított Ehud Olmert miniszterelnökre próbál nyomást gyakorolni rendkívüli  választások kiírása érdekében.

A kormányfőt és pártját vereség  fenyegeti, mivel az ellenzéki oldal mellett a kormánykoalíció  legalább egyik pártja, a Munkapárt is támogatni akarja első  olvasásban az indítványt. Egy másik kormánypárt, az ultraortodox  Sasz párt a családi pótlék fölemelésétől tette függővé, hogy  támogatja-e a kneszet feloszlatását célzó előterjesztést.

A 62 éves Olmert 2006 májusában lett miniszterelnök, a jelenlegi összetételű parlament mandátuma elvben 2010 tavaszán járna le.

Százak tüntettek Jeruzsálemben az izraeli katona palesztin fogságba esésének második évfordulóján

Több száz tüntető gyűlt össze kedd este Ehud Olmert izraeli  miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt, hogy cselekvésre  buzdítsa a kormányzatot a két évvel ezelőtt palesztin fogságba esett  izraeli katona kiszabadulása érdekében.

Noam Salit, a foglyul ejtett Gilád Salit tizedes édesapja - mondanivalóját Olmertnek szánva - azt hangoztatta a tömeg előtt,  hogy elég a szavakból, eljött a cselekvés ideje.

Gilád Salitot 2006. június 25-én hurcolták magukkal a Gázai  övezetből izraeli területre behatoló palesztin fegyveresek.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden a Vörös-tenger partján  fekvő Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyen közölte Olmerttel, hogy  Kairó - amely közvetítést vállalt Izrael és a Gázai övezeti  palesztinok között a múlt héten életbe lépett tűzszünet érdekében -  folytatja erőfeszítéseit a tizedes kiszabadulásáért.

A tűzszüneti megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy  könnyít a Gázai övezet zárlatán. Ennek keretében vasárnap  megnyitottak egy átkelőt a földsáv és Ciszjordánia határán. Izrael  azt szeretné, ha egy másik, a Gázai övezet nyugati, Egyiptommal  szomszédos oldalán lévő átkelő - az övezetet uraló Hamász által  erőteljesen szorgalmazott - megnyitásáért cserébe a Hamász szabadon  engedné a tizedest.    
Mubarak kedden az izraeli közszolgálati  televíziónak nyilatkozva irreálisnak mondta, hogy Gilád Salit sorsát összekössék a tűzszünettel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.