Megható monoki pillanat: segélyekből élők őszinte öröme

"Keresztény müezzin" a Balaton közepén

"A pápa által megáldott harang szól jövő tavasztól a Balaton mértani (azaz „kellős”) közepén" - olvasható a 168 Óra portálon olvasható Buják Attila cikkében.
"Az őrkereszt – amelyet a tó közepén eresztenek a mélybe derék honpolgárok (magyarul ötletgazdák) – fő tulajdonsága, hogy fémből van. Alumíniumból. A víz alatt foglal helyet, teljesen fellobogózva. A víz alatti őrkereszten ugyanis két, víz alatti lobogó lobog (lebeg), egy magyar meg egy vatikáni. És hogy létüknek tudatában legyünk, helyüket a felszínen (az őrkeresztét meg a két zászlóét) egy víz fölötti babérkoszorú jelzi. Világos? A víz alatti őrkereszt funkciója pedig az lesz (jövő tavasztól), hogy mellé kerüljön egy őrépítmény. Az őrépítményre őrhangszórókat csavaroznak (négyet), s ezekből, számítógép-vezérelten, minden délben más balatoni település templomának harangja zendül a négy égtáj felé. A sort az a keszthelyi nagyharang nyitja, amelyet 2002-ben őszentsége a pápa kegyeskedett megáldani, tulajdon kezével, amikor arra járt, s volt egy kis szabad ideje."
A teljes cikk itt olvasható>>>>>

Pétervári Zsolt a két jobboldalról

Pétervári Zsolttal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával készített interjút a 168 ÓRA munkatársa, Sándor Zsuzsanna Idézet az interjúból:
"Kisebbségben is hozhat az MSZP olyan döntéseket, amelyek csökkentik az állami kiadásokat, és továbbviszik a konvergenciaprogramot. Már ez is jó esélyt adna arra, hogy a reformok 2010-től átgondoltabban folytatódjanak. Ha közben az MSZP „balos fordulattal” visszaszerzi szavazóinak egy részét a Fidesztől, a választásokon bármi megtörténhet. Legalábbis 2010-ben."
"Orbán saját képére formálhatja az alkotmányt" címmel itt olvasható az interjú>>>>>

Megható monoki pillanat: segélyekből élők őszinte öröme

Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom vezércikkének szerzője elérzékenyülve emlékezik meg arról a monoki sajtótájékoztatóról, amelyen a polgármester "bebizonyította, hogy rendelete nem rasszista, sőt, elnyeri az emberek döntő többségének tetszését. Majd szót adott "több, segélyekből élő asszonynak, akik közül Héring Lászlóné azt mondta: "a segélyért cserébe végzett munka visszaadja az emberek önbecsülését, mert úgy érzik, tehetnek valamit az eddig csak úgy kapott pénzért"."
E sorok írója, aki nem pusztán félig liberális, félig kommunista médialakáj, de tán egészen az, mindezt örömmel üdvözli. Az a tény, hogy Monokon több asszony megjelent a sajtótájékoztatón, hogy fejkendőben vagy anélkül elmondja, hogy dolgozni jó, különösen árokparton, a tűző napon, s hogy a gaz sarlózásánál, a kutyaszar söprésénél nemesebb foglalatoskodás nincsen is a földkerekségen, és hogy csakis ez adja vissza az ember önbecsülését, mindez e sorok írójának fiatal éveit idézi. Amikor ugyebár hétről hétre írta a szocialista brigádokról szóló riportjait, szinte kizárólag a munkában örömöt lelő asszonyokról, akik egyébként szabadidejükben a brigádnapló-bejegyzések szerint szintén sírt ápoltak és gaztalanítottak, sőt, viharverte tetőt is javítottak kalákában, persze azt már a férfiak vezetésével, akik viszont szinte minden hétvégén segítettek költözködni valakinek, igaz, a teherautót nem a Magyar Gárda, hanem a vállalat, netán a Munkásőrség adta."
Megyesi Gusztáv cikke itt olvasható>>>>

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Fűtéskorszerűsítést kér a kormány

A kormány szeretné elérni, hogy a következő három évben minél több lakásba  szereljenek fel az egyedi hőmennyiségmérést lehetővé tevő  berendezést és korszerűsítsék a hőszigetelést is - írta a szerdai  Népszava.
Ezért a lakástulajdonosok, az önkormányzatok, illetve a központi költségvetés által jelenleg egyharmad-egyharmad arányban  viselt fűtéskorszerűsítési kiadásokból az állam nagyobb hányadot  vállal, ha a pályázat benyújtásának az az akadálya, hogy az  önkormányzat nem tudja vállalni az önrész kifizetését.
A lap úgy tudja, akár a költségek felét is megkaphatják a  felújításra vállalkozó lakóközösségek. Ez évi akár 12-14 milliárd  forintba is kerülhet, ám nagyobb része nem a költségvetést, hanem az uniós pályázati forrásokat terhelné. (MTI)

Turulügyben választ várnak

 Hivatalos tájékoztatást kért nemrég a XII. kerületi turulszobor ügyében az  építéshatóságként e témában eljáró I. kerület jegyzőjétől az  illetékes közigazgatási hivatal vezetője - értesült a Népszava.
A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint Forgács Imre, a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal  vezetője elmondta, a jogszabályok szerint a jegyzőnek 15 napon belül  kell választ adni, ez a határidő július 3-án jár le.
A lap úgy tudja, Forgács Imre azért kért magyarázatot, mert a  hivatal szerint jogilag nem indokolható az a késlekedés, ahogyan az  I. kerület nem hajtja végre az egyértelmű, jogerős bírósági döntést  a turul ügyében. Az I. kerületnél a lap kérdésére azt közölték:  azért nem intézkednek egyelőre, mert nem kaptak meg még minden  hivatalos iratot.
Miután utólag sem sikerült megszerezni a fennmaradási engedélyt  a XII. kerület előző - ugyancsak fideszes - vezetése által építési  engedély nélkül és a fővárosi közgyűlés tiltó határozata ellenére  állított turulszoborra, a Fővárosi Bíróság márciusban hozott,  április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő  állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani a II.  világháború helyi áldozatainak emlékművéről. A Pokorni Zoltán  vezetett XII. kerületi önkormányzat abban bízik, megkapja az I. kerülettől a fennmaradási engedélyt - ismerteti a lap. (MTI)

Tizedével alábecsült áramigény

Különösen sérülékennyé teszi a hazai áramellátás biztonságát, hogy a nyári  csúcsfogyasztás idejére eső villamosenergia-fogyasztást mintegy tíz  százalékkal, egy Tiszántúlnyi terület fogyasztásával becsülték alul  a hazai villamosenergia-kereskedők az általuk ellátott térségekben -  írta a szerdai Világgazdaság.
A terveikben nem szereplő, együttesen körülbelül 700 megawattnyi teljesítményt az azért felelős Mavir Zrt. ugyan  rendelkezésre tudja bocsátani, tartalékai azonban nem jelentős  tervezési hibák kiegyenlítésére, hanem műszaki zavarok esetére  szolgálnak - közölte a lappal Kapás Mihály, a társaság  diszpécserszolgálatának vezetője.
A villamosenergia-szállítások elszámolásakor, azaz napokon belül  kiderül, hogy pontosan mely egyetemes szolgáltatók, illetve  szabadpiaci kereskedők számolták el magukat. A Mavir nem alkalmazhat  semmiféle retorziót a rossz igénytervezés miatt, a Magyar Energia  Hivatal figyelmét azonban felhívhatja - és fel is fogja hívni - a pontatlan tervezésben rejlő ellátás biztonsági kockázataira. (MTI)

Termálfürdő épülhet Siklóson

Termálfürdő épülhet Siklóson, a 2,4 milliárd forintos beruházás a tervek szerint  2010-ben fejeződik be - írta szerdán az Új Dunántúli Napló.
A város képviselő-testülete a fürdő kivitelezésére és működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás végén az Aquaplus Kft.  mellett tette le a voksát. A vállalat 2010. május 3-ra ígéri az  ötezer négyzetméteres, nyolcszázötven ember befogadására alkalmas  létesítmény megépítését, huszonöt év alatt pedig nyolcszázmillió  forint üzemeltetési díjat fizet Siklós kasszájába.
A cég a fürdő szomszédságában egy négycsillagos szállodát is emel - olvasható a baranyai napilapban. (MTI)

Kétszázötven rendbeli csalással, hűtlen kezeléssel vádolják a Zalahús volt vezérigazgatóját

Közel kétszázötven rendbeli csalással, hűtlen kezeléssel, valamint  csődbűntettel vádolja a főügyészség a Zalahús volt vezérigazgatóját  - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.
Farkas Imre az 1995-ben megalakult részvénytársaságban a névérték 20-25 százalékáért szerezte meg a részvények döntő  többségét, így a később meghozott döntésekben érvényesíteni tudta az  akaratát - olvasható a lapban.
A vádirat szerint a volt vezérigazgató 1998-tól az érdekkörébe  tartozó cégeken keresztül jelentős veszteséget halmozott fel: nem  tett lépéseket a húsipari cégnek sertéseket szállító Zalaping-Bar  tartozásának a behajtására, valamint - ugyancsak az érdekkörébe  tartozó - IMI 55 Kft.-től magas áron lízingelt szállítójárműveket.
2003-ban a Zalahús készletei, pénzeszközei már nem fedezték a  szállítói, hitelezői követeléseket, a cég fizetésképtelenné vált: a  veszteséges gazdálkodás mellett a tőkéjét is felélte. 2005  februárjában a lejárt határidejű tartozások meghaladták az  egymilliárd forintot, mindezek ellenére a volt igazgató utasítást  adott az állatok felvásárlására, az áruk, szolgáltatások  megrendelésére. 
A vádirat szerint a vezérigazgató a gazdasági jelentések alapján  tisztában volt ugyan a cég helyzetével, de igyekezett a céget  működésben tartanai, mert így jobb eséllyel tudta eladni.
Farkas Imre a fizetésképtelenség és a cég eladása közötti  időszakban - mintegy kompenzációként - 66 millió forint értékben  piaci ár alatt szerzett meg különböző vagyontárgyakat, bútorokat, házat, autót a Zalahústól - olvasható a lapban. (MTI)

Tizennyolc év fegyház gyilkosságért

A Somogy Megyei Bíróság első fokon 18 év fegyházbüntetésre ítélte azt a  mezőcsokonyai férfit, aki meg akarta erőszakolni, majd brutálisan  meggyilkolta háromgyermekes szomszédasszonyát - adta hírül a Somogyi  Hírlap szerdai száma.
A férfi kezdetben beismerte, hogy ő követte el a tavaly augusztusi gyilkosságot, majd visszavonta vallomását. Az ügyben  csaknem 4,5 millió forintért készültek szakértői vizsgálatok. A  vádlott és védője felmentésért fellebbezett a nem jogerős ítélet ellen - írta a lap. (MTI)

Havi 850 ezer forintért segíti Havas Szófia az egészségügyi tárcát

Az Indexen olvasható cáfolat:
Havas Szófia szocialista képviselő nem vállal tanácsadói megbízást az Egészségügyi Minisztériumban, cáfolta a Magyar Nemzet hírét a tárca és az érintett. A lap egy szerződéstervezetet ismertetett, de ezt senki nem írta alá.

Júliustól havi 850 ezer forintért tanácsadóként alkalmazza Havas Szófiát az  Egészségügyi Minisztérium - tudta meg a Magyar Nemzet.
A lap birtokába került dokumentum szerint a szocialista egészségpolitikus, országgyűlési és fővárosi képviselő a jövő  hónaptól határozott ideig, 2010 május 31-ig, vagyis előreláthatóan a  következő választásokig "nyújthat szakmai segítséget" az adófizetők  pénzéből Székely Tamás egészségügyi miniszternek.
A napilap szerdai számában megjelent cikk úgy fogalmaz: a busás  megbízásért cserébe Horn Gyula unokahúgának az egészségügy  átalakítása, szerkezetváltása vonatkozásában kell közreműködnie  többek között, valamint részt kell vennie "az intézményi működés hatékonyságát elősegítő szakmai prioritások meghatározásában". (MTI)

Újabb BKV-vezető távozik

Közös megegyezéssel távozik a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese, Tóth  Norbert - értesült a szerdai Magyar Hírlap.
A napilap úgy tudja, hogy Tóth Norbert július középen hagyja el a közlekedési vállalatot.
Somodi László közlekedési vezérigazgató-helyettest és Bosnyák  Gyula stratégiai vezérigazgató-helyettest áprilisban menesztették.  Negyedik társuk, Balogh Zsolt üzleti vezérigazgató-helyettes  megbízott vezérigazgatóként dolgozik. A BKV-helyettesek közül már  csak Regőczi Miklós maradt hivatalában, mint értékesítési vezető, valamint a metróépítésért felelős Olti Ferenc. (MTI)

Kihátráltak Kóka János mögül

Kóka János szerda délelőttre kezdeményezte az általa vezetett parlamenti  frakció összehívását, hogy bizalmi szavazást kérjen személyéről. A  Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Kókának nem lesz többsége a  tanácskozáson, így előfordulhat, hogy a volt pártelnök végül eláll a  megmérettetéstől.
A napilap szerdai számában közölt cikk szerint nem lesz meg a szükséges többsége Kókának ahhoz, hogy megőrizze frakcióvezetői  posztját, több képviselő ugyanis várhatóan távol fog maradni az  üléstől.
A Magyar Nemzet egy másik cikke emlékeztet arra, hogy mind a mai  napig nincs gyanúsítottja az SZDSZ tavalyi elnökválasztási csalása  miatt indított nyomozásnak, holott a párt több vezető politikusa  beismerte a súlyos visszaéléseket, és a párt belső vizsgálata is  feltárta a történteket. A BRFK február 18-án indított nyomozást  magánokirat-hamisítás bűncselekmények gyanújával ismeretlen tettes ellen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.