Megállt Lőrincz Balázs új szíve

Meghalt az első magyarországi gyermekszív-átültetésen átesett kisfiú. A tragédia tegnap történt Balatonvilágoson, a transzplantált gyermekek rehabilitációs táborában. A halálát vélhetően szívritmus-zavar okozta.

Életét veszítette tegnap reggel Balatonvilágoson Lőrincz Balázs, az a kisfiú, aki tavaly októberben, hétévesen - elsőként az országban - gyermekszív-átültetésen esett át a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A tragédia váratlanul, minden előzmény nélkül történt, hiszen a fiú az októberi, öt és fél órás operációt követő hónapokban gyorsan erősödött, állapota folyamatosan javult. Ennek köszönhette, hogy kezelőorvosa engedélyezte: elutazhat a Somogy megyei babócsai otthonából a szervátültetett gyermekek balatonvilágosi rehabilitációs táborába.

Balázs hétfőn még egy televíziós társaságnak mesélt balatoni élményeiről, azt követően, hogy egy festőművész pénzadományt adott a fiú szüleinek. Fél nappal később, kedd reggel azonban rosszul lett és szinte azonnal eszméletét veszítette. Édesanyja segítséget kért a táborozókkal együtt nyaraló orvosoktól, mások mellett Reusz György professzortól, a SOTE I. számú Gyermekklinikájának osztályvezetőjétől.

- Három perc sem telt el, mire elkezdtük az újraélesztést, s riasztottuk a mentőket - elevenítette fel a kedd reggeli eseményeket Reusz György. - Tíz perc múlva megérkezett a rohamkocsi, majd negyed óra múlva a mentőhelikopter is, hogy ha sikerül stabilizálni Balázs állapotát, azonnal kórházba szállíthassuk. Egy órán át küzdöttünk érte, de hiába.

- Bár pontosan még nem tudjuk, mi történt, én a hirtelen rosszullét alapján arra gyanakszom, hogy egy váratlan szívritmuszavar okozhatta a tragédiát - közölte tegnap Ablonczy László, Balázs kezelőorvosa, aki azonnal a helyszínre utazott. - Mindent megtettünk, hogy teljesen felépüljön, s a legutóbbi, két héttel ezelőtti vizsgálatokon mindent rendben találtak nála.

A fiú szülei kora délutánig, Balázs holttestének elszállításáig a tábornak otthont adó szállodában maradtak, de nem nyilatkoztak. A rehabilitációs táborban nyaraló 68 szervátültetett gyermek, s szüleik sem beszéltek a társukkal történtekről.

- Pszichológus segít a gyerekeknek és szüleiknek feldolgozni a történteket, s megértetni velük azt: a kisfiú halála ellenére is bízniuk kell a felépülésben, gyógyulásban - mondta Szalamanov Zsuzsa, a tábort szervező Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke. Hozzátette: Balázs tragédiája mindenkit fájdalmasan érintett, de a 140-160 szervátültetett, s donorra váró gyermek miatt arra is fontos emlékezni, történnek tragédiák, de a transzplantáció egyre eredményesebb, sikeresebb, s mind többen köszönhetik életüket a szervátültetésnek.

Lőrincz Balázs október 25-én, egy héttel a transzplantáció után a steril szobában
Lőrincz Balázs október 25-én, egy héttel a transzplantáció után a steril szobában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.