Érdemi elmozdulás nem történt - Nyáron tovább folynak a konzultációk

Tegnap tárgyalóasztalhoz ült Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc. Több érdemi információ a találkozóról nem mondható el.

Az MSZP és az SZDSZ nyári tárgyalássorozatán alakítja ki a következő két évre szóló kormányzati stratégiát, de csak az őszi parlamenti ülésszakra készülnek el azok a konkrét javaslatok, amelyek alapján az SZDSZ eldöntheti: van-e értelme támogatniuk a kisebbségi kormányt vagy sem. Aduk még nem kerültek az asztalra, a felek jobbára vázlatosan ismertették, ki, mit tartana fontosnak. Érdemi elmozdulás tehát nem történt az egyeztetésen, igaz, ez nem is volt várható.

A mintegy kétórás tárgyalás után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke és Fodor Gábor, a liberális párt vezetője állt a sajtó elé. Gyurcsány azt nevezte a legfontosabbnak, hogy mindkét párt a cselekvőképes és kezdeményező kormányzásban érdekelt. Megfogalmazása szerint 2008 nyarán lezártak egy időszakot: az egyensúlyteremtést és a szerkezeti reformok első szakaszát. A második szakasz arról szól, miként lehet fölpörgetni a gazdaságot és megőrizni a szociális biztonságot. Ez érdemi hangsúlyváltás, vagyis e második szakasz új kezdeményezéseket igényel. Ennek érdekében folytatnak kétlépcsős egyeztetéseket: a nyár folyamán a kétéves stratégia irányvonalait határozzák meg, majd a konkrét parlamenti javaslatokat dolgozzák ki. Ezen belül Gyurcsány Ferenc az adó- és járulékrendszer megújítását, a munkavégzésre ösztönző szociális rendszer kialakítását, s ehhez illeszkedő oktatási, képzési rendszert, fejlesztéspolitikát ígér. Kiemelte továbbá a közélet tisztaságát és az alkotmányosság védelmét, valamint a Budapest-szerződés betartását. (Az utóbbi pontok kivétel nélkül szerepeltek a koalíciós szerződés 2007 nyarán elfogadott mellékletében. Az SZDSZ egyebek mellett épp ezek be nem tartása miatt mondta föl az MSZP-vel kötött koalíciót.)

- A cselekvési program nem az SZDSZ-nek szól - tisztázta egy újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc -, a kormány feladata az, hogy az ország előtt tegye világossá a szándékait.

- Az SZDSZ csak a cselekvési terv ismeretében tudja majd eldönteni, hogyan viszonyuljon a kisebbségi kormányhoz - ismételte meg Fodor Gábor, hangsúlyozva, hogy felelős ellenzékként kívánnak politizálni. - Alkotmányos jogok, tiszta közélet, közteherviselési reform, költségvetési egyensúly, a versenyképesség növelése, a környezettudatosság erősítése, az egészségügyi reform eredményeinek megőrzése - sorolta a liberálisok prioritásait Fodor Gábor. Gyurcsány Ferenc ekkor tollat kért és jegyzetelni kezdett.

Lapunk információja szerint az SZDSZ tárgyalóinak alaphangja az együttműködési készségé volt - felszólalója válogatta, hogy mennyi határozottsággal. Fodor láthatóan a felelős ellenzéki párt képét igyekszik erősíteni, "kooperál, de közelebb lépni nem akar" - jelezte az egyik résztvevő. Állítólag felvetődött, hogy a programok kidolgozására állítsanak föl közös munkacsoportokat, ezt az SZDSZ-delegáció elutasította, mondván, távoztak a koalícióból - a kormány dolga a programalkotás, ők majd ennek ismeretében alakítják majd ki az álláspontjukat. Értesüléseink szerint a kabinet nyáron meghatározza a stratégiai fő irányokat, s ezekben folyamatosan konzultálni szeretne a szabad demokratákkal.

Hat-hat

Az MSZP és az SZDSZ delegációjának összetételét az utolsó pillanatokban véglegesítették, így végül a szocialisták részéről - Gyurcsány Ferenc mellett - az MSZP két elnökhelyettese, Juhász Ferenc és Szekeres Imre, valamint Kiss Péter alelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, és Ficsor Ádám, a kormányfő kabinetfőnöke vett részt. Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem ment el Veres János elnökségi tag, pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter sem. Az SZDSZ-delegáció viszont bővült, így nemcsak Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke kísérte el Fodor Gábort, hanem Béki Gabriella képviselő, Demszky Gábor főpolgármester, Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes, valamint Kóka János frakcióvezető is. Az SZDSZ eredetileg négyszemközti egyeztetést tervezett, a népes szocialista delegáció láttán bővült ki a kör, Kóka pedig csak tegnap, a Fodorral folytatott megbeszélése után döntötte el, hogy részt vesz a tárgyaláson.

Válás után, egyezség előtt
Válás után, egyezség előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.