Új helyszínen az Ability Park

A főváros központjában nyitotta meg kapuit az Ability Park állandó kiállítása, amely megújult játékparkkal és számos újdonsággal várja az érdeklődőket. A cél ugyanaz maradt: a játékok segítségével bárki megismerhesse, átélhesse a fogyatékkal élők mindennapi helyzeteit.

Az Ability Parkot 2002-ben abból a megfontolásból hozták létre, hogy az ott található játékok segítségével bárki megismerhesse, átélhesse a fogyatékkal élők mindennapi helyzeteit. Elnevezése arra utal, hogy a fogyatékos embereket ne a hiányzó, hanem meglévő képességeik alapján fogadja el a társadalom.

A számos elismeréssel díjazott interaktív élménypark a Jövő Háza Központban tavaly februártól állandó kiállításként volt látható, azonban kinőtte a helyszínt, ezért elköltözött a Millenárisról. Az új helyiség a VI. kerületi Dessewffy utca 18-20. szám alatt található, 900 négyzetméternyi, leginkább egy városra emlékeztet. Berendezései között van park, parkoló, posta, kávézó, kakaóbár, ABC, könyvtár és még egy sziget is. Minden helyszínen egy-egy játék várja az érdeklődőket, ahol kipróbálhatnak jelnyelvi játékokat, kerekesszékkel mehetnek végig egy akadálypályán vagy szereplői lehetnek egy detektívregénynek, amelyben csak sötétben lehet bizonyos feladatokat megoldani. A park hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

- Számunkra azért fontos az új helyszín, mert az élmények átadásán túl azt is meg tudjuk mutatni képzési programjainkon, hogy milyen ismeretanyag rejtőzik emögött - mondta Nagy Géza, az Ability Park elnöke. Az Ability Park nemcsak kiállítás, hanem komplex esélyegyenlőségi projekt: az egyesület 102 főt foglalkoztat, ebből 85-en megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek. A játékokat a korábbi helyszínekhez hasonlóan most is látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok vezetésével lehet kipróbálni.

Nagy Géza bejelentette az elkövetkező időszak programjait és képzési terveit, amelyeket Az év támogatottja 2008 elnevezésű a Tesco-program keretein belül minimum 40 millió forint támogatásból valósít meg a Student Service Egyesület, az Ability Park működtetője. Az egyéves program egyik legjelentősebb eleme az a roadshow, amelynek keretén belül az élménypark 15 magyarországi Tesco-áruházban mutatja be interaktív játékait. A rendezvénysorozat szeptembertől indul és 2009 májusáig tart. Az utazó kiállítás helyszíneit a http://www.abilitypark.hu című honlapon teszik majd közzé.

Az áruházlánc vásárlói is hozzájárulhatnak a támogatáshoz, amennyiben június 20. és július 17., illetve augusztus 15. és szeptember 11. között Procter and Gamble terméket vásárolnak, ugyanis a termék árának egy százalékával a támogatási összeget gyarapítják. A programok között szerepel a két cég munkatársainak képzése, amelyen elsajátíthatják a speciális igényű ügyfelek kiszolgálásának technikáit. A tervek szerint az Ability Parkban berendeznek egy sarkot, ahol a különböző szakmák (építészet, oktatás, média, informatika) nyelvére próbálják lefordítani a fogyatékos emberek problémáit.

Az új, állandó helyszín nem azt jelenti, hogy az Ability Park csak itt látható. Létrehozói arra törekednek, hogy minél többen ismerjék meg a fogyatékkal élő emberek világát, ennek érdekében idén nyáron mintegy 40 rendezvényen vesznek részt.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.