Kvótákkal a női esélyegyenlőségért

Az Európa Tanács határozata szerint akár kvóták és más pozitív intézkedések is bevethetőek a női esélyegyenlőség előmozdítására.

Meg kell fontolni a női kvótára vonatkozó javaslat újbóli országgyűlési beterjesztését - mondta Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselőnő, miután a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének nyári ülésszakán a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos határozatot fogadtak el.

Az ET-tanácskozáson részt vevő Sándor Klára elmondta, hogy a nők társadalmi hátrányainak csökkentését célzó határozati javaslatban egyebek közt megfogalmazták: az élet minden területén esélyegyenlőséget kell biztosítani a nőknek, és a politikai, gazdasági döntéshozó testületekben növelni kell a nők számát. Ezt akár kvótákkal, akár más hasonló pozitív intézkedésekkel kell elérni.

A javaslat bizottsági vitája során nagy többséggel elvetették azt a "brit férfiak" által előterjesztett indítványt, hogy a tervezetből húzzák ki a kvótákra, illetve más hasonló pozitív intézkedésekre történő utalást - közölte a képviselőnő.

Az Országgyűlés tavaly novemberben nem szavazta meg a női kvótára vonatkozó SZDSZ-es javaslatot. A javaslat egyebek közt arra irányult, hogy az országgyűlési választási pártlistákon legalább 50 százalékos részesedést kellene adni a nőknek, ami a teljes parlamentben mintegy 30 százalékos női képviseleti arányt biztosíthatott volna. Sándor Klára szerint Magyarországon a női kvótára vonatkozó javaslat társadalmi támogatottsága immár 71 százalékos, és az érvek amellett szólnak, hogy a javaslatot nyújtsák be ismét. A képviselőnő hangsúlyozta: a nemek egyenjogúsága érdekében meg kell teremteni a tiszta verseny feltételeit, s ehhez a nőknek megfelelő szerepet kell adni a döntéshozásban.

(MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.