Göröngyös a Bábolna-földek eladása

A Magosz szerint a pénzügyminiszterhez kötődő konzorcium kezébe kerülhetnek a Bábolna Zrt. szendrői gazdaságának földjei. Az állami vagyonkezelő szerint nincs miről beszélni, mert lehetetlen helyzet alakult ki, így a földekre kiírt pályázatot érvénytelennek nyilvánítják.

Veres János pénzügyminiszterhez ezer szállal kötődő konzorcium akarja megvásárolni a felszámolás sorsára jutott Bábolna Zrt.-hez tartozó szendrői gazdaság állami földjeit - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Szerinte a csaknem ötezer hektáros területre a határidőig, április 11-ig két pályázat érkezett. Ezek közül az egyiket az Abod-Farm Kft. és több szendrői magánszemély alkotta konzorcium adta be, míg a másikat a nyírbátori Kelet-Grain Kft. vezette 23 magánszemély által létrehozott tömörülés.

Utóbbi tagjai erősen kötődnek a pénzügyminiszterhez, és közülük kevés foglalkozik mezőgazdasággal - nyilatkozta lapunknak Budai. Megjegyezte: a nyírbátori társaság tulajdonosai között megtalálható Szarka György, aki 2002-ben könyvvizsgálója volt az akkor még Veres János tulajdonában lévő Kábel-média Kft.-nek. E mellett fellelhető a konzorciumban Szaniszló János, szendrői polgármester is, aki Budai szerint egyszerűen azért van jelen, mert helyben lakó, így elővásárlási joggal rendelkezne, ha a Kelet-Grain lenne a befutó. A Magosz szövetségi igazgatója úgy tartja, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. azért hosszabbította meg május 26-án a tender elbírálásának határidejét, mert kiderült: a Kelet-Grain konzorcium egyik tagja lejárt személyi igazolványt mutatott be a pályázaton. Anyagukat így azonnal eredménytelennek kellett volna nyilvánítani, s ennek következményeként az Abod-Farm lett volna a győztes.

Az MNV közleményt adott ki, amely szerint az intézményt irányító Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) holnapi ülésén várhatóan eredménytelennek nyilvánítja a szendrői földekre kiírt pályázatot. Ennek azonban semmi köze a Magosz által feltételezettekhez - hangsúlyozták. A MNV egyszerűen nem tehet mást, mert lehetetlen helyzet állt elő. A kormányrendelet szerint a gazdaság és a földek értékesítési pályázatát párhuzamosan kell kiírni, és a leendő vevőnek mindkét tenderen indulnia kell. Időközben viszont elindult a Bábolna Zrt. felszámolása, így a vagyonelemek értékesíti joga a felszámolóhoz került. Ő pedig felfüggesztette a kiírt eljárást, és egy, már a csődtörvénynek megfelelő újat írt ki a vagyonelemekre, a csaknem hatezer juhra, a majorra és a takarmányra. Így elvált egymástól a föld és a gazdaságban még meglévő értékek eladása, így a rendeletnek megfelelni már nem lehet.

A felszámoló által kiírt pályázat már be is fejeződött. A vagyon iránt a Kelet-Grain nem mutatott érdeklődést, ám a szendrői gazdaság vezetőiből és dolgozóiból álló Abod-Farm ajánlatot tett. Velük a felszámoló már meg is állapodott, és információink szerint a múlt héten aláírták az adásvételi szerződést. Úgy tudjuk, hogy az állatok és az ingatlanok a korábbi pályázatokban szereplő mintegy 200 millió forintos kikiáltási ár szűk harmadáért, mintegy 60 millió forintért cseréltek gazdát. Következő lépésként - jegyezték meg az MNV-nél - alighanem a kormányrendeletet kell a kialakult viszonyokhoz igazítani, ha ez megvan, akkor lehet újra tárgyalni a szendrői földek eladásáról.

Budai a fejleményekhez hozzáfűzte: nem elégedett a MNV közleményével, az csak magyarázkodás. Várja a pénzügyminiszternek feltett kérdéseire a választ, hogy milyen kapcsolat van közte és a nyírbátori konzorcium tagjai között, mert mint fogalmazott: ekkora véletlenek nincsenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.