Szabó Máté: Vállalhatatlan az OPNI bezárása

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságához és a szakminiszterhez fordul Szabó Máté ombudsman az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása nyomán kialakult helyzet miatt. Szabó Máté szerint a helyzet tarthatatlan.

"Az egészségügyben zajló struktúraváltozás, a fekvőbeteg-ellátók ágykapacitásának átrendezése, a megszűnésre ítélt intézmények átmeneti helyzetének problémája túlmutat egy-egy intézmény bezárásán, felveti az államot terhelő intézményes ellátási kötelezettség vizsgálatát. Az OPNI bezárása aggályos helyzetet teremtett mind a mentálisan sérült vagy neurológiai betegségben szenvedő betegek, mind az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára" - állapította meg Szabó Máté, aki az egészségügyi miniszterhez és az Országgyűlés egészségügyi bizottságához fordult az ügyben.

Az OPNI bezárásának valódi indokait mind a mai napig nem ismerhette meg a szakma és a közvélemény, annak ellenére sem, hogy az egészségügyi miniszter megígérte, hogy a szakmai csapatok együtt maradva dolgozhatnak új helyükön. Ez azonban még abban a két esetben sem teljesült, amikor valóban egész osztály került át új helyére - áll az állampolgári jogok biztosának jelentésében, aki szerint a valódi problémát - és az alapjogi aggályokat - az olyan betegek sorsa jelenti, akik a megszűnő ágyakon feküdtek, és akiket a minél gyorsabb ágyszámcsökkentés érdekében elbocsátottak az intézményből. Jelentős számban közülük kerültek ki az ellátás nélkül maradó betegek. "Pszichés zavaruk következtében sokuk nem rendelkezik a betegségükkel kapcsolatos belátási képességgel, ezért visszautasítják a kezelést, és problémáikért nemegyszer az őket kezelő intézményt, orvosaikat okolják. Ők azok, akik elbocsátásuk után rövid időn belül vagy nyomban abbahagyják a gyógyszerek szedését, nem mennek el az ideggondozóba, romló állapotuk következtében az utcán kötnek ki, növelve a hajléktalanok számát" - írja Szabó Máté, hozzátéve, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a pszichiátriai ágyak számának csökkenésével arányosan nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma. Ráadásul a pszichiátriai után megszűnt az európai színvonalú stroke-ellátás is, a főváros budai oldalán egyetlen intézmény maradt, ahol ezt az ellátást biztosítani tudják, vagyis: a Buda-környéki területek ellátatlanul maradtak.

"Az előkészítetlen áttelepítés miatt több száz krónikus pszichiátriai beteg sorsa vált bizonytalanná, akik pszichiátriai otthoni elhelyezésre évek óta vártak az OPNI-ban. Ellátás nélkül maradt számtalan drogbeteg, mert a főváros budai oldalán csak itt működött addiktológiai osztály és drogambulancia.

Alkotmányosan sem rövid, sem hosszú távon nem indokolható, hogy az egy helyre koncentrált, minőségi ellátás helyett a struktúraváltás minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan körülményeket teremtsen - állapította meg Szabó Máté, aki felkérte az egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezzen széles körű egyeztetést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.