Magyar nyomvonal Irakban

Amikor majd a messzi-messzi jövőben egyszer az iraki Kurdisztánban Szulejmania és Kirkuk között suhanunk a 200 km/órával menő vonaton, egy pillanatra gondoljunk arra, hogy ennek a sínpárnak a nyomvonalát magyarok tervezték.

Ugyanis nemrég a Műszer Automatika Kft. vasúttervezői tendert nyert az iraki állami vasút (IRR) által kiírt pályázaton négymillió dollár értékben.

Az elnyert tender egy 119 km-es, Szulejmaniát Kirkukkal összekötő vonalra és egy Moszul körüli 50 km-es szakaszra vonatkozik. Ez csak körülbelüli szám, az ívek, a domborzati viszonyok sokat számítanak a végső hossznál. Néha a rövidebb a drágább megoldás - derül ki Horváth József ügyvezető igazgatóval folytatott beszélgetésünkből a budaörsi cégközpontban.

A pályázás gondolatát egy iraki partner sugallta, akivel el is kezdődött a megvalósítás. A határidő szűkös, az év végéig szól, amit reményeik szerint sikerül is tartani.

A terepen - biztonsági okokból - irakiak dolgoznak. A 20-30 iraki dolgozónak a cég magyarországi képzéseket szervez. A vonat a Tigris folyó mellett is haladna, ahol a talaj folyamatosan csúszik bele a folyóba, ennek a megállítására is ki kell dolgozni a terveket. A költségek számításához tisztázni kell, hogy hídra lesz szükség. A legoptimálisabban kivitelezhető megoldást érdekében több alternatívát dolgoznak ki, melyekből majd az iraki vasúttársaság választ.

Horváth József egyébként elárulja: személyes kapcsolatai a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza, amikor az arab világból sokan tanultak itt a műszaki egyetemen. A cég hat-nyolc éve nyitott a külföldi piacok felé. Két éve szíriai vasutas-továbbképzést tartottak. Egyiptomban, és Szaúd-Arábiában is sikeresen indultak vasúti tenderen.

- Óriási üzleti lehetőségek vannak Irakban, nemcsak az újjáépítés során, hanem az új társadalom felépítésében is. Érezhetően előre tör az irakiakban az élni, dolgozni akarás - mesél a cégvezető tapasztalatairól. Szerinte a magyar cégeknek tradicionálisan jó a híre a térségben. Ugyanakkor figyelmeztet is, hogy más a mentalitás: lehet baksist kérni, de a megállapodást be kell tartani, az adott szónak ugyanis súlya van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.