Régi módszerek a terror ellen

A CIA az elfogott terroristákkal szemben a szovjetek és más hidegháborús ellenfelek vallatási technikáját vetette be. A legtöbb foglyot a Varsótól északra lévő Szimany repülőtér közelében berendezett titkos börtönben kérdezték ki.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megszervező Khalid Sejk Mohammedet két hét alatt százszor vetették alá "durva" kihallgatásnak, közte a hírhedt "vizes deszkás" kínzásnak. A titkokat végül egy eredetileg a kábítószer-kereskedők kiszűrésére szakosodott, halk szavú CIA-elemzőnek, Deuce Martineznek sikerült kiszednie belőle. A New York Times beszámolója az eddigi legátfogóbb kép a terror elleni háború titkos frontjáról.

Az amerikai titkosszolgálatoknak 2001 őszén-telén sebtében kellett összeállítaniuk az antiterrorista programot. Vallatási módszerekért a hadsereghez folyamodtak, amely hosszú időn át a szovjetek ellen készült háborúra, a szakértőket más részlegektől vezényelték át. Így került erre a területre Martinez, akinek szakterülete a gyanúsítottak telefonos kapcsolatainak elemzése volt. Neki sikerült 14 lehetséges helyszínre szűkítenie Abu Zubajda tartózkodási helyét. Irodája falára felszögezett egy kartont, és a közepére felírta Zubajda mobiltelefonszámát. A következő hetekben egyre több telefonszám került a papírra, és kirajzolódott a bujkáló terrorista kapcsolati hálója. Elfogták, s tőle tudták meg, hogy a 2001 őszi akciót Khalid Sejk Mohammed agyalta ki.

Utóbbit egy ma már új néven, Amerikában élő informátor adta fel a 25 millió dolláros vérdíjért. Az al-Kaida eddigi legfontosabb elfogott vezetőjét egy afganisztáni támaszpont érintésével vitték a Szymany reptérre. James Pavitt, a CIA titkos műveleteinek akkori főnöke az USA 51. tagállamának nevezte a mindenben együttműködő Lengyelországot.

Mohammed azt hitte, ügyvédet kap, és New Yorkba viszik. Nem sokkal a titkos börtönbe érkezése után azonban elkezdődött a megdolgozása. Martinez nem bántotta, a "fizikai munkát" mások végezték. Ő csak akkor bukkant fel, amikor a meggyötört rab jelezte, hajlandó beszélni. Az elemző addig hallgatta Mohammed panaszait és összefüggéstelen okfejtéseit, míg ki nem alakult köztük egyfajta személyes kapcsolat. Az amerikai datolyát vitt neki, a Kuvaitban született pakisztáni tisztelete jeléül verset írt Martinez feleségéhez - és kifejezetten fecsegő lett.

A lengyel hatóságok hétfőn elutasították a The New York Times állítását, amely szerint 2003 és 2005 között a CIA egy észak-lengyelországi titkos börtönben vallatta az al-Kaida terrorszervezet több vezetőjét. Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter határozottan elutasította a cikk azon részét is, amelyben egy magas rangú CIA-illetékes "az Egyesült Államok 51. államának nevezi Lengyelországot". (MTI)

Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.