Üröm a gólörömben

Képzeljük el, hogy kedvenc futballcsapatunk egyik különösen gólérzékeny játékosa éppen egy tizenegyeshez készülődik! Az izgalom a tetőfokra hág, a stadion hangulata már pattanásig feszült, szurkoló és antidrukker egyaránt síri csendben várja az eredményt.

Klasszisunk nekifut, belerúg a labdába, és elrontja a lövést. Ez az egyik csapat részéről dühöt, míg az ellenfél táborából örömujjongást vált ki.

A fenti eseménysorozat hatására - mely ezekben a hetekben az Európa-bajnokság alatt naponta többször is megismétlődhet - mind a játékosok, mind pedig a mérkőzést a helyszínen vagy otthon a tévéképernyő előtt figyelemmel kísérő nézők szervezetében változások következnek be. A stresszhelyzet miatt több adrenalin szabadul fel bennünk, ami a vérnyomás emelésével közvetlenül megterheli a keringési rendszert. A hirtelen érzelmi kitörések szívritmuszavarokat idézhetnek elő, de egyes esetekben émelygés, hányás, légszomj és fokozott izzadás is tapasztalható.

Ezek a tünetek extrém helyzetben akár szívinfarktus kialakulásához is vezethetnek. Egy német felmérés szerint - melyet a 2006-os világbajnokság alatt végeztek - ilyenkor ennek kockázata háromszor akkora, mint egyébként. A legfontosabb szempont a megelőzés. Higgadt hozzáállással a bajok nagy része kivédhető - mondják az orvosok. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek a foci Eb alatt különösen ügyeljenek arra, hogy rendszeresen szedjék be gyógyszereiket - tanácsolják a szakemberek.

Az Európa-bajnokság azonban nem csak az egészségünkre nézve járhat káros hatásokkal: könnyen veszélybe kerülhetnek miatta párkapcsolataink is. A pszichológusok szerint ugyanis a mostanihoz hasonló, több hétig tartó tornák és versenyek alatt hajlamosak vagyunk hanyagolni társunkat. Mivel a futballrajongók táborának nagyobb hányadát a férfiak alkotják, a maratoni meccsek időszaka elsősorban a hölgyeknek jelenthet kihívást. A krízisek megoldásához mindkét fél részéről sok türelemre és empátiára van szükség - teszik hozzá. Úgy vélik, a legfontosabb, hogy értsük és tudatosítsuk magunkban: a foci végső soron csak egy játék!

Stresszhelyzetben a pályán
Stresszhelyzetben a pályán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.