Velő nélkül gyorsabb a regenerálódás

Akinek még nem tört lába, keze, aligha tudja, milyen elviselhetetlenül hosszú az az idő, míg lassan beforr a csont. Nem szólva a kiigazítóműtétek kínjáról és (nemkülönben) költségeiről.

Agnes Vignery professzor és kutatócsoportja a Yale Egyetem Ortopédiai Intézetében patkánykísérletek alapján arra az izgalmas következetésre jutott, hogy ha az eltört csontból a velőt kiszívják, a csontnövekedés jelentősen meggyorsul, kiváltképp ha az állatba növekedést serkentő hormont injekcióznak.

Az így létrejött új csont jóval erősebb, mint ami a szokványos gyógyulás során keletkezik.

A még kísérleti állapotban levő módszer még csak távoli lehetőség, ám Warren Levy a hormonkészítményt előállító Unigene Laboratórium munkatársa szerint a csonttörések kezelésében radikális változás ígérkezik.

A kísérleti állatok combcsontjából a csontvelőt kivonva, majd a mindennapi gyakorlatban is használt, a mellékpajzsmirigy által termelt parathormont adagolva, a röntgenvizsgálat során már két hét után látható volt, hogy a csont az eltávolított velő irányába, azaz a csont ürege felé kezdett növekedni. Ugyanakkor a hormonnal nem kezelt állatokban a csontvelő újratermelődött, és az újonnan képződött csontsejtek felszívódtak. Ugyanabban az állatban is a kísérleti végtag új csontja erősebb volt, mint a többi.

Úgy látszik tehát, a csontvelő mintha akadályozná az új csont képződését. Ez elsőre ellentmondásnak tetszik. Ismeretes, hogy éppen a csontvelő termeli azokat a törzssejteket, amelyek törés után aztán az újranövekedéséért felelősek.

Ám a csontot kívülről borító csonthártya is bír hasonló regeneratív képességekkel. Lehet, ez önmagában - a velőben keletkezett sejtek nélkül - is elégséges az új csont felépítéséhez.

Minthogy a velőállomány a vérsejtek képzésének is helye, felmerül a kérdés, azt eltávolítva nem károsodik-e ez a fontos funkció. Agnes Vignery hangsúlyozza, a vérsejtek termelése, illetve mennyisége változatlan marad, hiszen más csontokban a velő tovább működik.

Ahogyan más sebészeti eljárásokban is előtérbe kerültek a műtét nélküli, úgynevezett non invazív eljárások, talán a csonttörés is úgy lesz gyógyítható, hogy a balesetes rövid orvosi beavatkozás (a csontvelő kiszívása) után hazamehet, hogy aztán a hormontartalmú injekciókat otthon kapja meg.

Ez nyilvánvalóan nem csak azért előnyös, mert költségkímélő. Egyes csontműtétek különösen öregkorban veszélyesek lehetnek.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a kísérleti állapotban levő módszer megfelelő vizsgálatok után hamarosan kiváltja a megterhelő csontműtéteket. Peter Kay a manchesteri egyetem neves ortopéd- és traumatológus sebésze a felvázolt eljárást kifejezetten ígéretesnek tartja. Addig is, próbáljunk nem elesni, legyünk elővigyázatosak!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.