Digitális öngyógyítás

Kezdő orvos koromban a vonalas telefon volt a technikai csoda. Ha a kagylón át meghallottuk a gyerek ugató köhögését, már rohantunk is, mert a kor technikai csodájával diagnosztizáltuk a veszélyes gégegyulladást. Ma pedig...

A szülő, orvosi tanácsra, mobiljával videózta le a gyerek furcsa rosszullétét, és azonnal át is küldte az orvos mobiljára. A jellegzetes grimaszolásból, apró izomrángásokból egyértelművé vált, hogy egy tipikus gyermekkori epilepsziafajta rohamát csípték el - otthon.

Ma már sok helyen rutin, hogy mobillal, digitális fényképezőgéppel, komputerrel küldik el az orvosnak tőle távolról, akár a világ mási feléről a gyanús bőrelváltozásról a felvételt.

A kórházakból az otthonokba kerültek drága diagnosztikus eszközök, olyanok is, amelyek folyamatosan regisztrálják a páciensek életfunkcióit. Ilyen a hordozható 24 órás vérnyomásmérő vagy a Holter-készülék, amely a szívműködés folyamatos EKG-regisztrálására alkalmas. Ráadásul ezek a mérések "életszerűbbek", hisz a munkahelyi, iskolai, otthoni mindennapos tevékenység, tehát valóban fiziológiai, normális körülmények között születnek.

A gyógyítás is egyre könynyebb a beteg lakásán. Számítógép irányítja az infúzióba adott gyógyszer adagját, és azonnal jelzi, ha baj van - esetleg közvetlenül a kórháznak, az orvosnak. A cukros apró digitális műszerével magának kontrollálja a vércukrát. Otthon ápolt beteg idős és/vagy beteg emberek életfunkcióit okos kis felvigyázó ketyerék, "csipogók" felügyelik, amelyek ha kell, azonnal riasztanak, és elindítják az életmentő csapatot, mentőkocsit.

Nemcsak az orvostudomány, de a digitális technika fejlődése miatt is lehet egyre több betegséget kórházon kívül diagnosztizálni és gyógyítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.