Strandháború Badacsonyban

Egy önálló strand kialakítását követeli a badacsonytomaji önkormányzattól 512 badacsonyörsi lakos. A petíció aláírói a várostól való elszakadást is kilátásba helyezték. Az önkormányzat ugyanakkor drágállja a strand létrehozásának költségeit.

- Hadd fogalmazzak egyértelműen: ha nem lesz strand, akkor végső esetben Badacsonyörs kész leválni Badacsonytomajról - mondja Takács Ilona nyaralótulajdonos, a badacsonyörsi tiltakozók képviselője.

- Nagyon sok szempontot, így a város más részein élők érdekeit is figyelembe kell vennünk, mielőtt döntünk - állítja Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere.

A 2500 lakosú tóparti város három településrészből áll: a nyugati oldali Badacsonyból, a középen elhelyezkedő Badacsonytomajból, valamint a keleti parti Badacsonyörsből, ahol nagyjából négyszáz állandó lakos él. Bár a városban több strand is működik, a badacsonyörsi részen egy sincs. Mindez mostanáig nem okozott problémát, mert az örsiek is le-juthattak a vízpartra: évtizedeken át a kempingbe jártak strandolni.

Az előzményekhez tartozik, hogy évtizedekkel ezelőtt még a badacsonytomaji tanács tulajdonában volt ez a terület, ám 1970-ben átadták a kezelői jogát a Veszprém megyei tanácsnak. Az ingatlan később az északi parti kempingeket üzemeltető Balatontourist tulajdonába került. Amíg a kemping működött, a badacsonyörsiek térítésmentesen bejárhattak fürdeni.

Ez a lehetőség azonban most megszűnt. A Balatontouristot néhány éve megvásárló SCD-csoport az idén bezárta a kempinget, amelynek a területén nagyszabású ingatlanfejlesztés kezdődik. Elkán Pétertől, az SCD-csoport kommunikációs igazgatójától megtudtuk: egy csaknem négyszáz vendég befogadására alkalmas, önálló villaépületekből álló üdülőfalu épül ezen a helyen.

A kemping bezárásával a badacsonyörsiek csak messze találhatnának maguknak fürdőhelyet: a legközelebbi strandok is négy-öt kilométerre találhatók.

- Az örsiek már tavaly jelezték a problémát az önkormányzatnak - mondja Krisztin N. László. - Tárgyalást kezdeményeztünk az SCD-vel, amely megértette a helyzetet, és a kemping keleti csücskéből térítésmentesen a város tulajdonába adott egy 3000 négyzetméteres területet. Az volt a tervünk, hogy ezen a részen kialakítunk egy kisebb önkormányzati strandot a badacsonyörsiek számára.

A képviselő-testületet azonban valósággal sokkolta, amikor a tervezéssel megbízott szakember beszámolt a beruházás várható költségeiről. E szerint ugyanis majdnem 200 millió forintba kerülne a kiszolgálóépületek felépítése, az alaposan eliszaposodott meder kotrása, majd homokozása. Ráadásul a fürdőzők csak egy pár méter széles nyiladékon keresztül juthatnának be a vízbe, mivel két oldalt védett - azaz ki nem vágható - nádasok találhatók.

- Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ilyen sokba kerülne egy kis strand kialakítása - mondja Takács Ilona. - Úgy érezzük, hogy az önkormányzat egyszerűen ki akar hátrálni a fejlesztés mögül. De ezzel egy egész településrészt zárnának el a vízparttól!

Elkán Péter arra figyelmeztet: az SCD-csoport kifejezetten azzal a feltétellel adta át a 3000 négyzetméteres területet az önkormányzatnak, hogy azon strandot alakítson ki a badacsonyörsieknek.

Krisztin N. László szerint még nincs végleges döntés az ügyben. A képviselő-testület most éppen arra vár, hogy elkészüljön az a tanulmányterv, amely már konkrét számokat tartalmaz a strandkialakítás költségeiről. A polgármester szerint azt is figyelembe kell venniük, hogy hosszabb távon mennyibe kerülne a strand üzemeltetése.

- Napi 40-50 vendég például biztosan nem lenne elég a nyereséges működtetéshez. Nagy kérdés, hogy a város többi részén lakók mit szólnának ahhoz, ha az önkormányzat az örsiek kedvéért minden évben automatikusan bekalkulálná a költségvetésébe a strand várhatóan több millió forintos veszteségét - mondja Krisztin N. László. - Felmerült egy olyan variáció is, hogy strand helyett esetleg egy horgászparadicsomot alakítunk ki a területen. Ennek a költségeit is szeretnénk megvizsgálni.

A badacsonyörsiek hallani sem akarnak a horgásztanyáról. Ők fürödni szeretnének a tóban. A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a vitát végül csak egy helyi népszavazással lehet majd lezárni.

A badacsonyörsieknek viszont ez az ötlet sem tetszik. Érthető, hiszen ezen a településrészen csupán a város lakosainak hatoda él, így egy helyi népszavazáson feltehetőleg nehezen tudnák érvényesíteni a szándékukat.

Az idén még biztosan lesz hol strandolniuk a badacsonyörsieknek, mivel az SCD-csoport erre a szezonra százezer forintért bérbe adta az egykori kemping nagyobb részét az önkormányzatnak. Amint a városüzemeltető cégnek sikerül megszereznie az összes engedélyt, megnyitják az ideiglenes fürdőhelyet. Az örsieket azonban a hosszú távú megoldás érdekli.

- Végleges strandot szeretnénk - erősíti meg Takács Ilona. - Ha a most benyújtott petíciónk eredménytelen marad, erősebb tiltakozó akciókra is hajlandók vagyunk. Ha kell, félpályás útlezárást tartunk a nyári csúcsforgalomban. Végső esetben pedig kezdeményezni fogjuk a településrész önállósodását. Mindez nagy érvágás lenne Badacsonytomajnak, mivel a város egyik legnagyobb adófizetője, a Varga Pincészet a badacsonyörsi részen található.

Krisztin N. László nem kívánt reagálni az örsiek esetleges elszakadási törekvésére.

- A tanulmányterv elkészülte után lesz egy közmeghallgatás - mondja a polgármester. - Akárhogyan döntünk, annak az egész város érdekeit kell majd szolgálnia.

A bezárt badacsonyörsi kemping területén üdülőfalu épül
A bezárt badacsonyörsi kemping területén üdülőfalu épül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.