Csepel: szennyvíziszap

Közút helyett vasúton vagy vízen szállíttatná el Csepel önkormányzata a XXI. kerület északi részén épülő, 2010-re elkészülő központi szennyvíztisztítóból az ott keletkező szennyvíziszapot.

Erről nemrég fideszes javaslatra gyakorlatilag egyhangúlag határozott a szocialista többségű képviselő-testület. (Az eredeti tervek szerint a szennyvíziszapot zárt teherautókon vinnék a XVIII. kerületi Cséry-telepre, ahol komposztálnák, illetve ártalmatlanítanák. Ez ellen viszont az ott élők évek óta tiltakoznak. - A szerk.)

A telephez vezető bekötőút építésének előkészítése már áprilisban megkezdődött, a tényleges kivitelezéshez várhatóan június végén látnak hozzá. A szennyvíztisztítóhoz érkező teherautók jelenleg egy ideiglenes szervizúton, s a Kvassay híd alatti szűk aluljárón közlekednek. Ezen javít majd az új bekötőút, mely legkésőbb jövő július végére elkészül. Akkortól a szennyvíztisztítóhoz a Szabadkikötő útról az alatta, valamint a HÉV-töltés alatt kialakított aluljárón át lehet majd eljutni.

A kerület polgármestere, Tóth Mihály (MSZP) lapunknak elmondta, a napokban eljuttatta a fővárosnak azt a levelet, amelyben maguk is megfogalmazzák a közúti szállítást mellőzendő alternatív javaslatukat. Eszerint az éjszakai, a közúti forgalmat nem zavaró vasúti, vagy a vízi úton történő szállítást tartanák megfelelőnek. Tisztában vannak azzal, hogy ez utóbbi esetében a Cséry-telep helyett új helyszínt kellene keresni. Ugyanakkor Tóth Mihály emlékeztetett arra, hogy Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek szeptemberben kell a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenie a szennyvíziszap szállítására, ártalmatlanítására vonatkozó saját alternatív elképzeléseit. A csepeli határozat ehhez szeretne segítséget nyújtani.

A polgármester a bekötőút feleslegessé válásáról elmondta, annak megépítése részben független a szennyvíziszap-szállítástól. Eredeti célja ugyan valóban ez, de e funkciója nélkül is korszerű közlekedési kapcsolatot teremt a Szabadkikötő út és a szennyvíztisztító között. Magyarán, a beruházás nem válik feleslegessé.

Hagyó Miklós sajtóirodáján azt a tájékoztatást kaptuk, a csepeli ajánlást érdemben megvizsgálják, a politikus ezután alakítja ki szakmai álláspontját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.