Mugabe hatalmon marad - Az ellenzéki politikus visszalépett a második forduló előtt

Hatalamon marad Robert Mugabe zimbabwei elnök, a dél-afrikai országot 28 éve irányító diktátor. Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető vasárnap bejelentette: a pártja elleni erőszak és megfélemlítés miatt visszalép, nem vesz részt az elnökválasztás második fordulójában.

Ezzel automatikusan Mugabe az elnökválasztás győztese, melynek első fordulóját március végén rendezték meg.

Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Választásért (MDC) vezetője ezt azután közölte, hogy Robert Mugabe elnök pártjának támogatói körülzárták pártja fő kampánygyűlésének színhelyét, az odatartó támogatókra pedig szabályosan rátámadtak.

- Nem fogunk tovább részt venni a választási folyamat erőszakkal és törvénytelenséggel bemocskolt paródiájában - mondta Tsvangirai sajtótájékoztatóján. Tsvangirai bejelentése után a washingtoni Fehér Ház az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a zimbabwei kormányt és "pribékjeit" -írta az MTI.

Mugabe az elmúlt hónapokban fokozatosan tette lehetetlenné az ellenzék munkáját, és félemlítette meg támogatóit. Az MDC szerint 70 munkatársukat és szimpatizánsukat gyilkolták meg, 200000 főt pedig otthonából üldöztek el a Mugabéhoz hű fegyveresek. A párt kampányát és rendezvényeit rendszeresen akadályozták. Az elnökjelöltet, Morgan Tsangvirait többször őrizetve vették. A párt főtitkárát, Tendai Bitit pedig letartóztatták, s hazaárulás vádjával, koholt vádak alapján hamarosan perbe fogják.

Tsangvirai tegnap még kampányolt  Fo
Tsangvirai tegnap még kampányolt Fo
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.