Kormány online kommunikáció: KO

Nagyságrendekkel kerül többe az új kormányzati portál, mint az az informatikai piacon jelenleg reális lenne - háborog a szaksajtó, és háborognak az erről a témáról az interneten nyílt többtucatnyi fórumon, honlapon és persze blogban megszólaló szakemberek.

A Miniszterelnöki Hivatal szándéka szerint a 200 millió forintból a minap elkészült oldalnak - www.kormanyszovivo.hu - a kormányzati kommunikációt kellene javítania, friss híreket adni első kézből az újságíróknak és mindenki másnak, az internet adta különleges lehetőségekkel: hírlevelek, RSS, fórum, keresés. Ehelyett üres oldalak, nem mindig működő regisztráció, széteső felületek, hibaüzenetek és hiányzó szolgáltatások - ordító hibák, laikus számára is. Nagyon meggyőző, hogy egy felháborodott "kóder" egy éjszaka alatt elkészítette a kormanyszovivo.hu oldal klónját,  jelezve, hogy a csillagászati árhoz képest nem túl sok fejlesztői munkaórára volt szükség a nyílt forráskódú - Ruby on Rails - keretrendszeren működő portálhoz.

"Hello! Jó az ötlet, látványos a bizonyítás" - érkezett is a "biztatás" Daróczi Dávid kormányszóvivőtől, aki stílusosan munkaidőn túl, este és nem hivatalosan, egy blogbejegyzéshez fűzött hozzászólásban fejtette ki fent idézett álláspontját a médiahacknek is beillő vállalkozás láttán.

Nézzük meg, mi is ez az új oldal, mit kéne tudnia és "mi ütötte ki a biztosítékot" a szakembereknél?

Vannak kormányzati hírek, frissek ugyan, de nem túl súlyponti kérdésekről szólnak. Az egyszeri újságolvasót, a kormányzati munka iránt érdeklődő adófizetőt nem kötik le a megemlékezésekről szóló statikus hírek. Fotók nincsenek, a főoldali videogaléria is üres. Letölthető a 80 oldalas kormányprogram, megismerhetők a kormány tagjainak és a kormányszóvivőknek az életrajzai, amik eddig is nyilvánosak voltak a magyarorszag.hu címen viszonylag jól működő kormányoldalon. És..? - kérdezhetik önök is jogosan, a Népszabadság olvasóiként aktív és érdeklődő médiafogyasztóként. Tovább?

Ezzel vége is a lehetőségeknek, tehát néhány linkgyűjteményen kívül más nem látható. Nem tehet fel kérdést az egyszeri olvasó, az akadálymentes - vakbarát - változatnál a felhasználónak kell letöltenie az ingyenes felolvasó szoftvert az origó szoftverbázisából. Persze az akadálymentesített változat sem egyértelmű.

- Lehetnének, még sincsenek a hírek témakörök szerint csoportosítva, nincs naptár, nincs címkefelhő, pedig mindezek a keresést, az adatok közti villámgyors információvadászatot teszik lehetővé, ami manapság már alapszintű egy online újságnál. Nem lehet tudni, milyen fórumokon lehet a kormánytagokat elérni, pl. mikor látogatnak el vidékre személyesen? Barátságtalan, primitív honlap - 10-15 évvel lemaradva. Tehát még a koncepció is kezdetleges, nemcsak a kivitelezés. Arról nem is beszélve, hogy két évvel ezelőtt merült fel az ötlet ennek elkészítésére. Mi tartott ennyi ideig? Mert ez a honlap a koncepciótól kezdve legfeljebb három hónap alatt elkészíthető. Főleg annak tükrében, hogy 60 százalékos feltöltöttségű - sorolja lapunknak a hiányosságokat egy neve elhallgatását kérő internetmarketing-szakember.

"Ami abban sok pénzbe került, az nem maga a honlap" - idézzük Daróczi Dávid kormányszóvivőnek egy névtelen blogbejegyzésre adott válaszát. (E sorok irójának e-mailben kelt kérdését ugyanis nem válaszolta meg.)

"Valójában ugyanis a szokásos online tartalmak csupán kiegészítői a http://sajto.kormányszovivo.hu tudásának. Az ugyanis egy olyan oldal, amin online sajtótájékoztatót lehet tartani valós idejű képpel, rádiós minőségű hanggal - természetesen a regisztrált újságírók valós időben kérdezni is tudnak." - írja Daróczi Dávid - még szintén a finoman szólva is informális http://kormanyszovivo.blog.hu oldal hozzászólói között.

A korszerű kormányzati kommunikáció tehát előzetes bejelentkezéshez kötött. Ahol persze mindenkit ellenőriznek, valóban újságíróként dolgozik-e, nehogy véletlenül egy túl kíváncsi mezei adófizető legyen.

Merthogy az újonnan megnyíló oldalon videofelvételek láthatók, élőben közvetített és archivált sajtótájékoztatók, ahol egyenes adásban lehet kérdéseket feltenni a kormányszóvivőknek. Vagyis elkészült egy böngészőbe ágyazott kétirányú audio- és egyirányú videostreaming rendszer, 200 párhuzamos felszolgálóra tervezve.

A széles sávon elérhető, komoly terhelést is bíró, méregdrága szervereknek köszönhetően akár a vidéki szerkesztőségek távoli forgószékeiben üldögélő sajtómunkások is tehetnek fel kérdéseket a sajtótájékoztatókon. Sajnos a külföldi újságok angolul beszélő munkatársai már nem kapnak információt, vagyis jobban teszik, ha megtanulnak Arany János és Budai Bernadett  nyelvén beszélni, újságírni. (A fejlődés irányát mutatja a BBC videomegosztó portál nyitott csatornája, ami a web 2.0 eszközeivel teszi bárki számára elérhetővé mozgóképes információit - a youtube.com-on)

Ez tehát a kormányzati online kommunikáció a blogoló miniszterelnök és a majd' kétmillió netező demokratikus országában.

KO.

De ki győzött?

Átlaginformációk mindenkinek, kicsit több a
Átlaginformációk mindenkinek, kicsit több a "klubtagoknak"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.