Ittasan az ügyeletben?

A belső vizsgálat befejezéséig felfüggesztették állásából azt a győri orvost, aki két elhunyt beteg hozzátartozói szerint kórházi ügyeletében ittas volt. A boncolások nem igazoltak orvosi mulasztást.

Június 7-én éjszaka volt ügyeletben a győri kardiológián az az orvos, akit két elhunyt beteg hozzátartozói is ittassággal gyanúsítanak, s tudomásunk szerint az intézmény biztonsági emberei az alkoholfogyasztás megállapítására meg is szondázták a doktort.

Az eset előzménye az volt, hogy egy, a soproni kórházban több mint 12 órán át hagyományos, rögoldó infúzióval kezelt, 55 éves kópházi beteget az éjszakai órákban Győrbe küldtek szívkatéterezésre. Innen nehéz pontosan rekonstruálni a történteket, hiszen a kórház a belső vizsgálat befejezéséig a részletekről nem nyilatkozik. Ami tény: a győri ügyeletes által reggeli szívkatéterezésre kiírt beteg még a beavatkozás előtt életét vesztette.

A győri kardiológián éjszakánként egy orvos ügyel. Ha infarktusgyanús beteg érkezését jelzik, akkor az ügyeletes a katéteres specialisták valamelyikét hívja be az asszisztenciával együtt. Ha épp szívkatéteres orvos ügyel, akkor ő végzi el a beavatkozást, de előbb riasztja egy másik kollégáját, hogy átmenetileg helyettesítse őt az osztályon.

A június 7-én ügyelő doktor nem volt kiképezve a katéterezésre, s miután megvizsgálta a beteget, úgy döntött: csak reggelre írja ki őt erre a beavatkozásra. Állítólag az is szerepet játszott a döntésben, hogy a tünetek már több mint 12 órával korábban jelentkeztek, s ennyi idő elteltével az akut infarktusos betegek azonnali katéterezése szakmailag általában nem ajánlott.

Az elhunyt kópházi asszony hozzátartozói feljelentést tettek a rendőrségen, s azt állítják: az ügyeletes orvos összefüggéstelenül beszélt, egyértelműen az ittas ember magatartására utaló jeleket tapasztaltak nála. A beteg asszony halálhírét például ezekkel a szavakkal közölte a férjjel: "Nem tudtunk segíteni a feleségén, nem baj?"

Varga Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa azonnal kérte az elhunyt igazságügyi hatósági boncolását, s elrendelte a belső vizsgálatot. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre azt mondta: a boncolás orvosi mulasztást nem állapított meg, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit.

Már javában folyt a kórházi belső eljárás, amikor jelentkezett az intézményben egy nyúli család is. Mint kiderült, az ő hozzátartozójuk ugyancsak az ügyben érintett orvos ügyeletének idején vesztette életét. Ők mulasztással nem vádolták az ügyeletest, hiszen már korábban elmondták nekik a beteg orvosai: súlyos szívnagyobbodása miatt hozzátartozójuk bármikor meghalhat. Az ügyeletes orvos ittasságát azonban a nyúliak is megerősítették.

Varga Gábor a belső vizsgálatot erre az ügyre is kiterjesztette. A nyúli férfi boncolási jegyzőkönyvét is bekérette, s ebből az derült ki, hogy a súlyosan beteg férfi szívnagyobbodás miatt bekövetkező, végzetes szívmegállásban halt meg.

Mivel orvosi mulasztást egyik esetben sem állapítottak meg a hatóságok, a kórház rövidesen befejeződő belső vizsgálata dönti el, indítanak-e fegyelmit az ügyeletes orvos ellen. A vizsgálat befejezéséig az orvost állásából felfüggesztették.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.