Nem lesz korbácsrendelet

Nem vezeti be a kormány a háziorvosok vényírási szabadságát korlátozó, úgynevezett korbácsrendeletet. Július elseje után sem bünteti, de figyeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyszert felíró orvosokat.

Július elseje után sem bünteti, de figyeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyszert felíró orvosokat - közölte lapunkkal Kökény Mihály (MSZP). A korábbi, úgynevezett korbácsrendelet új változata készül, de abban már nincs szó szankciókról. A Népszabadságnak nyilatkozó egészségpolitikus szerint a jövő hónap elején az eredetileg tervezett büntetőszankciók helyett egy több hónapos monitorozási időszak következik. Aki a megfigyelési időszak alatt, az átlagos körzetekben felhasznált gyógyszertámogatás összegét tartósan és legalább 50 százalékkal túllépi, helyszíni és tételes ellenőrzésre számíthat.

Az eredeti jogszabály április elsejétől pénzbüntetéssel sújtotta volna az átlagosnál jóval költségesebben gyógyítókat. A "korbácsrendelet" célja az volt, hogy a gyógyítók a betegnek és az egészségbiztosítónak is gazdaságos megoldást válasszák. Az orvosokat az OEP számítógépes programmal is segítette, amelyben színsávokkal jelölték az azonos hatású, de más elnevezésű és árú termékek közt az optimálisan választandót. Az orvosok tavaly júniusban kaptak először információt arról, hogy mely betegségtípusokban mennyi közpénzt utalványoztak a recepteken, és milyen mértékben tértek el az országos átlagtól. Az első eredmények lesújtóak voltak: az eredeti "korbácsrendelet" szankciói alapján a háziorvosok 35 százalékának, a kórházi és egyéb szakorvosok 44 százalékának kellett volna büntetést fizetnie a vényírási szokásaik miatt.

A rendelet ellen nagy volt a tiltakozás: az orvosok szerint a "biztosítói diktátum" sértené az orvoslás szabadságát. A piaci szereplők pedig azt állították, hogy a rendelet kizárólag a költségminimalizálásra törekszik. Holott gyakran a drágább szer az olcsóbb, mert azt rövidebb ideig kell szedni.

Nem tudni, hogy végül melyik érv késztette meghátrálásra a kormányt, de tény: a korbácsrendelet az eredeti formájában nem lép életbe. Pedig az Állami Számvevőszék alig néhány hete épp azt javasolta: a kormány "élesítse" e szabályt, máskülönben oda az Egészségbiztosítási Alap eddigi pénzügyi sikere.

A tiltakozások nyomán a rendelet április elsejei bevezetését júliusra halasztották, de a kormány most módosítani tervezi a jogszabályt. A módosítás lényege még nem ismert, de az egészen biztos, hogy az orvosok nem kapnak büntetést.

A hétvégén a háziorvosok ráckevei kongresszusán Kertai Aurél kezdeményezésére új háziorvosi érdekvédelmi egyesület alakult. A budapesti háziorvos lapunknak az Első Magyar Háziorvosi Egyesülés megalakításával kapcsolatban azt mondta: szükségét érezte egy olyan szervezet "életre hívásának", amely kizárólag a háziorvosok érdekvédelmével foglalkozik. (D. A. N.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.