Cseh-amerikai radar: születik július 8-án

Várhatóan július 8-án írják alá Prágában a cseh-amerikai szerződést a Csehországban létrehozandó amerikai radarállomásról - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap szombaton.

Az újság értesülése szerint, amelyet a cseh kormány két minisztere és a külügyminisztérium diplomatái is megerősítettek, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter július 8-án délelőtt érkezik Prágába, hogy Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterrel még aznap aláírja a dokumentumot. A radar ellenzői már a múlt héten bejelentették: Rice prágai látogatása és a dokumentum aláírása ellen utcai tüntetéseket szerveznek.

"Rice asszony kedden július 8-án délelőtt érkezne. Ezután aláírnák a megállapodást, majd díszvacsora következik, amely után a miniszter elutazna" - írja a lap a cseh külügyminisztérium magas rangú, de meg nem nevezett hivatalnokára hivatkozva. A látogatás konkrét időpontját és részleteit a cseh fél biztonsági okokra hivatkozva titkolja. Egyelőre az sem világos, hogy a cseh-amerikai keretszerződésen kívül aláírnák-e a felek a másik megállapodást is, amely az amerikai katonák csehországi jogállását szabályozná.

A keretszerződés már április óta készen van, de a másik szerződést még nem sikerült tető alá hozni. A legfőbb probléma az: a felek nem tudnak megegyezni abban, hogy az amerikaiak fizessenek-e adót Csehországban. Míg a csehek ezt követelik, az amerikaiak ellenzik.

Az amerikai radarállomás ügye jelentősen megosztja a cseh politikát és a társadalmat is. Ugyanakkor tény, hogy a képviselőházban a koalíciónak jelenleg még saját táborában sincs meg szükséges támogatása a szerződés jóváhagyásához. A szociáldemokrata-kommunista ellenzéken kívül ugyanis a koalíciós zöldek egy része sem támogatja a szerződést. Felmérések szerint a cseh lakosság több mint 70 százaléka ellenzi az amerikai radarállomás csehországi elhelyezését.  (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.