Erdőtakarítás, de minek

Nagy közös ganézással ünneplik az év leghosszabb napját az erre fogékony XVIII. kerületiek: Szent Iván éje előtt kitakarítanak egy erdőt. Pár napig biztos szép is lesz. A budapesti erdőterületekre évente 6000 köbméter szemetet döntenek le, ennyit soha nem lehet összeszedni.

A XVIII. kerületi önkormányzat új hagyományt akar teremteni azzal, hogy mára közös takarításra invitálja a városrész önkénteseit - ezúttal a Halmi erdőbe -, akiknek este zenés-táncos Szent Iván-éji esztrádműsorral hálálja meg az áldozatos munkát.

Talán nem tudja mindenki: a pesti oldal legnagyobb összefüggő erdőterülete Pestszentlőrinc-Pestszentimrén található, a kerületet 450 hektárnyi erdő határolja, az egy lakosra számított zöldterület 58 négyzetméter. Ez durván hatvanszor (!) annyi, mint amennyi például egy erzsébetvárosi polgárnak jut, de európai összehasonlításban is figyelemre méltó, az unió ajánlásában 20-24 négyzetméter szerepel.

Mindez nagyon szépen hangzik, a gond csak az, hogy Budapesten a fás-bokros területek zöme illegális szemétlerakó, hiába erőlködnek a köztisztaságiak, a hivatalok és a civil szervezetek. Minden évben szinte minden külső kerületben van ugyan több nagy szemétszüret, az összkép azonban nemigen javul. Az állapotokat jellemzi, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet nemrég szinte dicsekedve adta hírül: sikerült megcsípni valakit, aki éppen megpróbálta lerakni a sittjét egy zuglói kiserdőben.

Az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének szóvivője szerint addig nem lesz látványos eredmény, amíg nem csavarnak egyet az idevágó jogszabályon. Most ugyanis az a felállás, hogy az erdőkezelőnek kell bizonyítani, hogy valóban a tetten ért szemetelő szemetelt. Ha fordítva volna, vagyis az erdőgazda vádolhatna, és a tetten értnek kellene védekeznie, az máris sokat segítene - közölte érdeklődésünkre Lomniczi Gergely, hozzátéve: évente több tucat feljelentést tesznek, de még egyetlen ügy sem jutott el a bíróságig.

A hétezer hektáros budapesti erdészet területére évente nagyjából hatezer köbméternyi szemetet, sittet, levetett háztartási gépet, legyalult gumiabroncsot és más veszélyes hulladékot pakolnak le. A társaságnak évi 35 millió forintjába kerül a takarítás, az összeg nagyjából a fele annak, amit az erdők fenntartására összesen költhetnek.

Nem csak a félreeső erdők néznek ki szemétdombnak. A nagy parkokat gondozó Főkert összesítése szerint Budapesten a szemét 40 százaléka nem a kukában, hanem a zöldben landol. A cég munkatársai - csak kiszippantott pillepalackból - 70-80 ezret szednek össze egyetlen átlagos hét alatt. A kertészeti vállalat büdzséjének harmadát kénytelen takarításra költeni, ahelyett, hogy a pénzből a növényzetet, a játszótereket ápolná. Kocsis László vezérigazgató szeretné elérni, hogy a kiemelt parkokban tiltsák be
a visszaválthatatlan göngyölegek árusítását.

Szemétszüret szinte minden évben, minden városrészben van, a helyzet mégsem javul  Móricz Simon
Szemétszüret szinte minden évben, minden városrészben van, a helyzet mégsem javul Móricz Simon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.