Még mindig fáj az ittas elszólás

A Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát nem hoszszabbította meg automatikusan az Országos Rádió és Televízió Testület. Az eddig szokásjogot követő hatóság most úgy döntött, hogy a médiatörvényt fogják követni, és a szabálysértő nonprofit adót ezzel is szankcionálva pályáztatni fogják.

A Tilos Rádió frekvenciahasználati joga veszélybe került. Az Országos Rádió és Televízió Testület nem hosszabbította meg automatikusan az adó műsorszolgáltatási jogát, hanem pályáztatásra kényszeríti.

Azért kapott mindössze egy támogató szavazatot a testületben a Tilos, mert súlyosan megsértette a médiatörvényt: 2003 karácsonyán a rádió műsorvezetője - valószínűleg részegen és viccből - a keresztények kiirtására szólította fel hallgatóit, ebből később politikai botrány is lett. A műsorvezetőt azonnal elbocsátották, az ORTT harminc napra felfüggesztette az adó működését, kizárta a Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból, és "utolsó írásbeli figyelmeztetést" postázott.

- Az ORTT eddig mindig automatikusan meghosszabbította a frekvenciát használó rádiók műsorszolgáltatási jogát - mondta Csabai Gábor, a Tilos Rádió ügyvezetője.

- A törvény kötelező szabályát követve döntött a testület - jelentette ki a tartózkodó szavazatával is a korábbi gyakorlatot bíráló Majtényi László, a médiatestület elnöke, aki szerint az indokolhatatlan, hogy a hatóság korábban, más esetekben nem követte a törvényt. - Az, hogy egy adó pályázat nélkül megkapja a hosszabbítást: a szabályozás alapján extrakedvezmény. A többi rádió helyzete sem lesz más, ha lejár a joguk. Nem fogom semmilyen hasonló jogi helyzetben megszavazni a hosszabbítást - mondta az elnök.

Majd tartózkodását magyarázva hozzátette: - Ezzel akartam kifejezni, hogy ennek a szabálynak az alkalmazása az egyértelmű jogi szabály ellenére precedens nélküli - mondta, majd kifejtette: a Tilos Rádiót fontos színfoltnak tartja Budapest életében. - A törvény szövegén kéne változtatni, és csak kirívóan súlyos esetekben dönteni így. De amíg ez a szabály, addig ezt kell követni, különben nincs jog.

Az adó műsorszolgáltatási szerződése 2009. november 5-ig szól. A törvény szerint az automatikus hosszabbítást 14 hónappal korábban kérheti, akárhányszor. A határidő szeptember 5-én jár le, a rádió addig még többször is kérni fogja a hosszabbítást. S elképzelhető, hogy a testületi tagok egy része változtat álláspontján.

A digitális rádiózásra való átállás miatt az Országgyűlés december 31-ig az analóg frekvenciákra moratóriumot hirdetett. Vagyis az idén már nem lehet pályázni, és az is lehet, hogy ezentúl csak a digitális multiplexekkel foglalkozik az ORTT.

A valamikor kalózrádióként induló adó próbálkozhat a digitális pályázatokon is. - A Tilos elsők között készült fel a korszerű sugárzásra, a jelet az antennáig már ma is digitálisan juttatjuk el - teszi hozzá Csabai Gábor.

A Tilosnak legendája van, a szabad rádiózás jelképe volt a szerencsétlen elszólásig. Magyarország első nonprofit adójaként 1991-ben alakult, még nem volt médiatörvény, folyamatosan be akarták tiltani (innen a név: Tilos Rádió), de mivel egyre népszerűbb lett, 1993-ig nem tudták elhallgattatni. Akkor lépett hatályba a frekvenciatörvény, az adó stúdióalapítási engedélyt kért, amit 1995 tavaszán kapott meg. Egy ideig közös frekvencián osztozkodott más közösségi adókkal: többek között a Civil Rádióval. Aztán egy sikertelen önálló frekvenciapályázat után internetes sugárzásra állt át. 2003 óta a 90.3 ultrarövidhullámon is hallható (a 103.7 MHz és az internetes adás mellett). A Tilos, akárcsak a többi nonprofit közösségi rádió a "mindenki szócsöve" filozófiát követi. Közösségi és reklámmentes műsort közvetít egész nap. A műsorvezetők az általuk a műsortáblán rögzített sávban teljes autonómiát élveznek: azt játszanak és mondanak, amit csak akarnak, ha nem sértik meg a rádió demokratikusan megszavazott belső szervezeti és működési szabályzatát és a hatályos médiatörvényt sem. Az adót a Tilos Kulturális Alapítvány üzemelteti: tulajdonosai a műsorkészítők és azok az aktív segítők, akik nemcsak munkájukkal, de havi rendszerességgel fizetett tagdíjukkal is hozzájárulnak a Tilos Rádió működéséhez.

 

Műsorukra várnak a Tilos közreműködői (ezen még senki sem tud megsértődni)
Műsorukra várnak a Tilos közreműködői (ezen még senki sem tud megsértődni)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.