Huszonnégy ember halálát okozták eddig a viharok Amerikában

Huszonnégy ember halálát okozták és több milliárd dolláros kárt idéztek elő az amerikai Közép-Nyugaton az utóbbi hetek viharai és a medréből kilépett Mississippi.

Az Egyesült Államokat észak-déli irányban átszelő folyó szintjének megemelkedése az utóbbi 15 év legsúlyosabb áradásait idézte elő. Az árvíz pusztítást végzett a termésben is; vélhetően az élelmiszerárak növekedését fogja előidézni, hogy nagy területeken tönkrement a kukoricatermés.

A termőföldeket és a kisebb part menti településeket elöntő Mississippi eddig két tucatnyi helyen törte át az árvízvédelmi töltéseket; a lakosság fokozott erőfeszítésekkel igyekszik homokzsákokkal útját állni a levonuló víztömegnek.

George Bush elnök csütörtökön villámlátogatást tett Iowa több árvíz sújtotta térségében. A Fehér Ház közölte, hogy a kormány gyorssegélyeket folyósít a szövetségi katasztrófaalapból.

Miközben Iowában néhány napi esőmentes időjárás után visszahúzódott a víz a folyók, patakok medrébe, és elkezdődtek a takarítási munkálatok, a Mississippi újabb 25 árvízvédelmi töltést fenyeget Missouri államban, ahol vasárnap St. Louisnál tetőzik az árhullám.

Illinois államból olyan elöntött településekről érkeztek hírek, ahol emberemlékezet óta nem volt árvíz, az elárasztott házak tulajdonosainak ezért nem is volt biztosításuk. Iowában az agrártermelők becslések szerint 3 milliárd dolláros kárigényt fognak bejelenteni. Több területen börtönbüntetésüket töltő elítélteket is kivezényeltek a töltésekhez - az önkéntesek és a nemzeti gárda alakulatai mellé - homokzsákokat tölteni.

A Közép-Nyugaton öt szövetségi államot sújtó árvíz egyes felmérések szerint 2 millió hektárnyi földet borított be. A Mississippi több helyen hidakat, országutakat öntött el. Gyárakat kellett bezárni az árvíz miatt, és energiaelosztó központok sérültek meg. A teherszállító uszályok forgalmának szünetelése a folyó középső szakaszán naponta több millió dollár kiesést jelent a szállítóknak.

Mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb gabona-, illetve élelmiszer-exportőre, elemzők várakozása szerint a következő hónapokban globális áremelkedésre vezethet az árvíz az élelmiszerpiacon.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.