Gyurcsány: keresik a megoldást a drámai áremelkedés hatásainak enyhítésére

Nem akadályozza meg  az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha az energiacégek  megnövekedett profitjára kiszabott, sajtónyelven úgynevezett Robin  Hood-adót vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját, hogy mérsékeljék a növekvő olajárak okozta hatásokat -  jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke  péntek hajnalban, a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli  találkozóján tartott sajtótájékoztatón.

Kovács: nincs változás a jövedéki adó csökkentésének uniós lehetőségében

Azok az európai uniós országok csökkenthetik az üzemanyagokra kirótt jövedéki adót, amelyeknél e tarifa szintje meghaladja az EU-ban korábban rögzített kettős korlátot, a kötelező minimálszintet vagy a 27 tagország közös megállapodása alapján a 2002-es szinten befagyasztott rátát - jelentette ki Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai felelőse pénteken. Hozzátette: ez nem jelent változást a brüsszeli bizottság álláspontjában, ráadásul az érintett országoknak nem is kell engedélyt kérniük Brüsszeltől a csökkentéshez.

A vezetők megbízták a brüsszeli bizottságot azzal, hogy vizsgálja meg az áremelkedés elleni fellépésre javasolt  intézkedéseket.

Korábbi közlések szerint mindazonáltal továbbra is többségi  álláspont, hogy az adóeszközök nem alkalmasak az üzemanyagárak  befolyásolására. Több tagállam - köztük Németország, Dánia és  Svédország - állítólag kereken elutasította az adócsökkentés  lehetőségét.

Barroso kijelentette, hogy az uniónak érdemi segítséget kell  nyújtania azoknak a rétegeknek, amelyek leginkább megszenvedik a  magas energia- és élelmiszerárakat.

A bizottság megvizsgálja a tagállami terveket, amelyeknek rövid  távúnak és a rászorultakat a lehető legjobban megcélzónak kell  lenniük ahhoz, hogy elfogadhatók legyenek - hangoztatta a bizottsági  elnök.

Nicolas Sarkozy, az EU-t júliustól decemberig elnöklő  Franciaország köztársasági elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette:  arra kérték a bizottságot, hogy októberben, az őszi csúcstalálkozón  számoljon be vizsgálódásainak eredményeiről.

A francia államfő szerint Brüsszel minden felvetett lehetőséget  megvizsgál, beleértve az áfa csökkentésére vonatkozó elképzelést is.

Utóbbival kapcsolatban eddig mind a bizottság, mind a  tagországok egyértelműen elutasítóak voltak, utalva egy ellenkező  tartalmú, 2005-ös kötelezettségvállalásra. Helyszíni közlések  szerint ezt az álláspontot képviselte a tagországok többsége  csütörtök este is.

A vezetők kitartottak amellett is, hogy a problémára hosszú távú  megoldást kell keresni, mint az energiatakarékosság és -hatékonyság  vagy a kutatásfejlesztés és innováció.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a témáról előző nap nyilatkozva  azt mondta, az esetleges adóügyi megfontolásokat Magyarországon a  következő hónapokban érdemes felvetni, "amikor az adórendszer  megújításáról gondolkodunk".

Úgy vélte emellett, hogy ha a fejlett világ fogyasztói a  jelentős részben a fejlődő világhoz tartozó energiatermelőkkel  közvetlen egyeztetéseket folytatnak, van remény arra, hogy az  energiaárak hosszú távon fenntartható és mindenki számára  elfogadható szintjében sikerülhet egyezségre jutni.

Barroso pénteken azt is bejelentette, hogy Brüsszel több  támogatási intézkedést hoz az egyik leginkább érintett ágazatban, a  halászatban dolgozóknak a magas üzemanyagár okozta nehézségek orvoslására.

Gyurcsány: az energiaárak ügyében nem tabu az adókérdések semmilyen vonatkozása

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján a drámaian növekvő energiaárak ügyében nem tabu az adókérdések semmilyen vonatkozása, meg lehet vitatni mind az áfa, mind a jövedéki adó, mind pedig az úgynevezett  Robin Hood-adó (az energiacégek rendkívüli profitját lefölöző adó) kérdését - közölte pénteken újságírókkal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Mint mondta, Magyarország álláspontja azon tagországokéhoz áll közelebb, amelyek szerint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése összeroppanás kockázatával járó terhet ró egyes háztartásokra és gazdasági szektorokra. - Ezért nem elegendők a szokásos alkalmazkodási eszközök - hangsúlyozta.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.