Nagykoalíciós összefogás Kecskeméten a Mercedes-beruházásért

Kecskeméten pártpolitikán felüli kérdés a Mercedes-gyár ügye, és ez a hozzáállás a befektetőknél számított a város kiválasztásánál. Állítólag az is, hogy "nem járt el a szája" senkinek, szemben Romániával, ahol azért is vesztettek, mert idő előtt híreskedtek győzelmükkel.

Kecskeméten szinte mindenki szeretné kivenni a részét a történelmi sikerből, hogy a Daimler AG új kelet-közép-európai gyáregységét Kecskemétre helyezi. Ügyvédek, vállalkozók, politikusok ajánlják fel sorra a segítségüket a városvezetésnek a beruházás zökkenőmentes megvalósításához. Az első lépcsőben mintegy háromezer főt foglalkoztató, nyolcszázmillió eurós beruházás a régi E75-ös főút mentén, Kiskunfélegyháza irányában épül fel az elkövetkező években. Ez a terület már korábban is szerepelt a város fejlesztési elképzeléseiben mint a Kecskemét-Kiskunfélegyháza közös ipari parki területe. A város két éve leült tárgyalni az érintett szántóföldek fő tulajdonosaival (a több mint négyszáz hektáros területnek két nagy és több mint harminc kisebb területet birtokló gazdája van), de az egyezkedés nem járt sikerrel, mert az önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem tudta kifizetni a több mint százmillió forintos vételárat. Most azonban biztos, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlni a városnak, hogy őszre tiszta tulajdonlappal és a beruházási igényeknek megfelelő építéshatósági besorolással eladhassa az ingatlant a Daimlernek.

- Most nem a pénzt kell nézni, hanem a megvalósuló célt, azt, hogy mit hoz ez majd a városnak hosszú távon - mondta tudósítónknak Adorján Mihály ügyvéd, az ellenzéki szabad demokraták helyi képviselője. Hasonlóan vélekedett Brúszel László, az ellenzéki szocialisták városi elnöke is, aki sajtótájékoztatón jelentette be tegnap: nem követik a dunaújvárosi példát, hanem minden tőlük telhető segítséget és támogatást megadnak a beruházás sikere érdekében a fideszes irányítású városvezetésnek. Tudósítónknak elmondta: a rendszerváltás óta arra vár a város, hogy egy termelő nagyberuházás telepedjen ide, és megszűnjön végre a kis ipari cégek ki-be települése, ezért ezt a lehetőséget most nem szalaszthatják el.

A beruházás érdekében a város kínálta feltételeket átvilágító tanácsadó cég a helyi pártok vezetőivel is konzultált egy esetleges nagyberuházáshoz való hozzáállásukról. Kecskeméten nem jellemző a jobb- és baloldal éles szembenállása, és ez a helyi politikai klíma is az egyik tényezője volt annak, hogy Magyarországon belül a "hírös" városra esett a választás.

Kétségtelen: sokat okult a múltból a helyi testület, csaknem tíz éve ugyanis a titoktartás megszegése, illetve felelőtlen vezetői nyilatkozatok miatt a Nokia elpártolt, és végül Komáromba helyezte a gyárát. Úgy tudjuk, hogy a diszkréció most döntő tényező volt a döntésben - csak ezúttal Kecskemét javára. A német konszern vezetése ugyanis nem vette jó néven, hogy Romániában a tárgyaló partnerek közül többen is idő előtt beszéltek a beruházásról, mintha azt már el is nyerték volna.

A kecskeméti képviselők úgy vélik: a bejelentés csak az első nagy lépés a siker felé, a munka dandárja még hátravan. Kedvezményeket a befektetőnek az önkormányzat a törvény értelmében nem adhat, de az ingatlant, a hozzá tartozó infrastruktúrát, valamint a szükséges munkaerő nagy részét neki kell biztosítania.

A legnagyobb gondot jelenleg az ingatlan megszerzése és az idő rövidsége jelenti. Az önkormányzat szeretné elkerülni a kisajátítási eljárást, ezért záros határidőn belül meg akar egyezni a tulajdonosokkal. A másik gond a földek művelési ágból való kivonása. Ráadásul az érintett területen magas aranykorona-értékű, jó minőségű földek vannak. A művelési ágból való kivonás felgyorsítása érdekében Balogh László helyi szocialista képviselő, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács volt elnöke ajánlotta fel a segítségét. Tudósítónknak elmondta: a beruházásnak a minisztériumokat és országos hatóságokat érintő dolgaiban próbál majd minden segítséget megadni kapcsolatait latba vetve.

A leendő gyár helyszíne ma. Nemsokára itt már a németek kaszálnak
A leendő gyár helyszíne ma. Nemsokára itt már a németek kaszálnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.