Faddi falunap gárdával - Zenét a Vádló Bitófák szolgáltat majd

Szombat délután a Magyar Gárda falunapot tart Faddon. A gárda két helyi képviselő hívására látogat el a településre - a külföldön tartózkodó polgármester távollétében.

A Magyar Gárda már az idén májusban el akart látogatni Faddra, mivel egy, a faluban házat vevő roma család megérkezése feszültségeket gerjesztett a 4600 lelkes Tolna megyei település lakói közt. E család házára valaki Molotov-koktélt dobott, mire a család feje több helybélit is bántalmazott. (Az esetről lapunkban korábban hírt adtunk.)

A faddiak akkor tartottak egy demonstrációt, amelyen jobb közbiztonságot követeltek. Erre a rendezvényre a gárda is jelezte jöveteli szándékát, de Fülöp János, a község Fidesz-KDNP-támogatással megválasztott polgármestere kérte, hogy inkább ne.

Most viszont a faddi képviselő-testület két tagja, Bényi András és Fodor József meghívta a gárdát. Mint megtudtuk, a polgármester tíz napja külföldön tartózkodik, így nem tud a képviselők akciójáról. A két, ugyancsak Fidesz-KDNP- színekben bejutott képviselő azért döntött így, mert szerintük a falu békéjét továbbra is feldúlja néhány roma család közösségellenes magatartása. (A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk: május eleje óta Faddról nem érkezett olyan bűncselekményről feljelentés, amely az említett konfliktusokban érintett családokhoz köthető.)

A szombati falunapon - várhatóan - ott lesznek más szélsőséges csoportok, köztük a Vádló Bitófák zenekar is. A falunapot Fadd központjában, egy magánterületen tartják (így bejelenteni sem kell), s az ezer négyzetméteres telek bérét Bényi András állja. A rendezvény fő programja egy lakossági fórum lesz, amelynek témája az, hogy mit kell tenni Faddon a nyugalom megteremtése érdekében. A fórumra meghívták a megyei rendőr-főkapitányság vezetőit és több parlamenti képviselőt, ám - információink szerint - az említettek nem kívánnak nyilvánosan szerepelni ott, ahol a gárda is jelen van. A megyei cigány kisebbségi önkormányzat viszont jelezte: képviselteti magát a fórumon.

A szombati falunapról megkérdeztük Bolgár Sándort, a faddi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, aki így öszszegezte véleményét:

- Tudjuk, hogy ezt a rendezvényt nem a faddi romák, hanem néhány agresszív roma család elleni tiltakozásul tartják. Nem örülünk, hogy jön hozzánk a gárda, de nem is félünk. Bízunk törvényeinkben és hatóságunkban. Azt gondoljuk, hogy annak, aki a törvényeket betartva él, nem kell félnie Magyarországon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.