Gyurcsány Brüsszelben: az árrobbanás miatt át kell gondolni a költségvetést

A hazai költségvetés átgondolását is szükségessé teszi az árrobbanás - mondta tegnap Brüsszelben magyar újságíróknak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. - A kormányok nem maradhatnak tétlenek a növekvő árakkal szemben, de arról nagy a vita, hogy ez mit is jelent - mutatott rá Gyurcsány. - Engedi az unió a szociálisan rászorulókat segítő célzott támogatásokat - mutatott rá a kormányfő. - Így a távfűtésszámlák kormánytámogatása elérheti a 20 milliárd forintot - jelentette be. Több százezer lakás felújításával folytatni kell szerinte a panelprogramot, amely 10-30 százalékkal csökkentheti a lakossági fűtésszámlákat.

Az energiatermelők és a nagyfelhasználók képviselői közötti jobb koordináció egy további lehetőség. - Ha csak az árról akarunk tárgyalni, úgy az ellentétek kibékíthetetlenek - mondta a miniszterelnök. - Ha viszont átfogóbb keretben történik az egyeztetés, úgy van remény az árak rendezésére - mondta. Gyurcsány világossá tette, hogy a magyar terv az üzemanyag jövedékiadó-tartalmának az unió minimumszintje alá csökkentésére akkor lenne elképzelhető, ha ebben a többi huszonhat tagállam is egyetértene. Ám nem ez a helyzet. Lehetséges viszont (tagállami hatáskörben) az úgynevezett "Robin Hood-adó" bevezetése, vagyis az olajcégek extraprofitjának különadóztatása. - Ezt az adórendszer megújítása kapcsán, a következő hónapokban érdemes felvetni - mondta Gyurcsány, aki szerint létjogosultsága van a Tobin-adó egyébként tizenöt éves tervének is. Ez a spekulációs célú tőkemozgásokat adóztatná, mint mondta, "a globalizáció vadhajtásainak levágására".

A kormányfő az élelmiszerválság közepette igazolva látja a magyar álláspontot: nem a termelés visszafogására kell költeni az unió mezőgazdasági támogatásait. Szerinte vannak ebben biztató jelek. Gyurcsány korainak nevezte azt a felvetést, hogy Magyarország szorgalmazza-e földpiaca mielőbbi megnyitását (amelyre hét év mentességet kapott az EU-tól). Hazánk viszont hét másik kelet-európai tagállammal egyetemben közös levélben sürgeti, hogy a közös agrárpolitika átalakításának jegyében vizsgálják felül az újak agrártermelőit továbbra is sújtó támogatási különbségeket. A kormányfő elmondása szerint régen kapott annyi gratulációt, mint most, az Európai Innovációs Technológiai Intézet budai színhelyéről és a Mercedes-gyárról szóló döntések után.

Gyurcsány az új főszereplővel, Brian Cowen ír miniszterelnökkel
Gyurcsány az új főszereplővel, Brian Cowen ír miniszterelnökkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.