Tom Lantos, a "Hazafi"

George W. Bush Szabadság Érdeméremmel tüntette ki a februárban elhunyt Tom Lantost. Az elnök méltatásában megemlítette, hogy Lantos az emberi jogok ügyének előmozdítására használta befolyását. Alapítója volt a kongresszus emberi jogi frakciójának, amelynek főtitkári tisztét felesége, a most a díjat nevében átvevő Annette Lantos töltötte be. - Hiányzik erős magyar akcentusa, az emberi jogokért való következetes kiállása - mondta Bush. Lantos a halálos betegségét és visszavonulását bejelentő közleményben köszönetet mondott második hazájának a kapott lehetőségért. - Amerika is hálás Tom Lantosnak - mondta az elnök.

A fehér házi ünnepségre meghívott Charles Gati politológusprofesszor és Maximilan Teleki a Magyar-Amerikai Koalíció elnöke lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy a Fehér Ház nem pártállás szerint osztja a kitüntetést: Lantos például az ellenkező oldalon politizált. - Bush szeret saját gyártmányú beceneveket aggasztani partnereire, Lantost "Hazafinak" hívta - mondta Gati.

A képviselő nevét Amerikában alapítvány fogja viselni. Özvegye elmondta, hogy a család kezdeményezésére létrejövő szervezet a napokban megkapta az adómentes státust, ami a működés feltétele. A tanácsadó testület tagja a Nobel-békedíjas Elie Wiesel, Richard Holbrooke volt ENSZ-nagykövet és Harold Koh, a Yale jogi karának dékánja. Első kezdeményezésük egy emberi jogi díj alapítása lesz, továbbá fiatal gyakornokokat küldenek az amerikai, a magyar és az izraeli törvényhozás apparátusába, tudományos tanácskozásokat szerveznek, és támogatni fogják az emberi jogokért világszerte küzdőket.

A képviselő lánya arra kérte minap a kongresszust, hagyja jóvá apja egyik utolsó javaslatát, amely 50 milliárd dollárt irányzott elő az AIDS, a tbc és a malária elleni harcra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.