Az EU-bővítés megszenvedheti az ír nemet

Nem ússzák meg a kármentést az uniós állam-, és kormányfők a brüsszeli csúcson. Nincs konszenzus ütemterv felújításáról az ír “nem” nyomán, s arról sem, hogy az elszántabbak kapcsoljanak nagyobb sebességre. Dublinnak még idő kell.

Megkerülhetetlen volt, Brian Cowen ír kormányfő és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök különtalálkozója Brüsszelben. Ezen elhangzott, s az uniós csúcs alaphangját is megadta: túl korán van ahhoz, hogy az egy héttel ezelőtti nemre, amelyet az írek többsége mondott az EU lisszaboni (reform)szerződésére, már most választ lehessen adni. Brüsszel és a tagállamok többsége abban reménykedik: legalább az október közepi csúcsra feltűnik a fény az alagút végén. Ám Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő már Brüsszelbe érkeztekor értésre adta: ellenzi, hogy a hogyan továbbra már most pontos menetrendet állítsanak fel. Miközben brit kollégája, Gordon Brown a Londonban ratifikált okmánnyal kelhetett át a Csatornán – ezzel már a tizenkilencedik tagállam hagyta jóvá a lisszaboni szerződést -, a csehek, a lengyelek és a ciprusiak sötét lónak számítanak. Prágában és Varsóban a két euroszkeptikus államfő nyomhatja a fékeket, míg a megosztott sziget görög felén júliusban kerül a parlament elé a szöveg.

Az EU számára a leginkább kényszerítő határidőt a jövő évi európai parlamenti választások jelentik. Ha ugyanis tavasszal sem látszik, hogy az EP-re még a mostani, nizzai szerződés, vagy pedig már a lisszaboni vonatkozhat, úgy mai állás szerint a választásokat nem lehet kiírni, hiszen nem tudni, hány mandátumról is van szó.

Az ír nem hatása az unió további bővítésére, így a Nyugat-Balkán hazánkat közvetlenül érintő jövőjére egyelőre beláthatatlan. Bár a hivatalosságok általában azt hangsúlyozzák, hogy a két kérdés nem függ össze, valójában az előbbi aligha befolyásolja pozitívan a hangulatot az utóbbihoz. Ez akkor is így van, ha hétfőn-kedden tyúklépések történtek előre. Két-két újabb tárgyalási fejezetet megnyitottak Horvátországgal és Törökországgal, Bosznia-Hercegovinával pedig aláírták a stabilizációs és társulási egyezményt. De Macedónia hiába tagjelölt immár évek óta, nem engedik tárgyalni – formailag azért, mert a görögök a névvita miatt ezt akadályozzák.

Az uniós csúcs első döntéseként formailag jóváhagyta Szlovákia januári csatlakozását az euróövezethez.

Gyurcsány: az energiaár-kompenzáció bonthatja a költségvetést

A hazai költségvetés bizonyos részeinek átgondolását is szükségessé teszi árrobanás a magyar miniszterelnök szerint. - A kormányok nem maradhatnak tétlenek a növekvő árakkal szemben, de abban nagy vita van, hogy ez mit is jelent – mutatott rá Gyurcsány Ferenc az európai szocialista vezetők brüsszeli tanácskozása után. Az energia-, és élelmiszerárak megugrása ugyanis az ezt követő uniós csúcstalálkozó egyik fő témája is. Engedi az EU – mutatott rá Gyurcsány – a szociálisan rászorulókat segítő “célzott támogatásokat”. Így a magyarországi távfűtésszámlák kormánytámogatása elérheti a 20 milliárd forintos nagyságrendet, jelentette be. Folytatni kell szerinte, több százezer lakás felújításával a panelprogramot, amely 10-30 %-kal csökkentheti a lakossági fűtésszámlákat.

A kínálati és a keresleti oldal képviselői közötti jobb koordináció egy további lehetőség, amelyet az Európai Bizottság javaslatként az EU-csúcs elé tárt. – Ha csak az árról akarunk tárgyalni, úgy az ellentétek kibékíthetetlenek olajtermelők és felhasználók között. Ha viszont átfogóbb keretben történik az egyeztetés, úgy van remény az árak rendezésére – mondta a kormányfő: világossá téve, az üzemanyag jövedékiadó-tartalma az EU-minimumszint alá csökkentésének magyar terve (amelyre egyébként az EU bizottsága még nem adott hivatalos választ) akkor lenne elképzelhető, ha ebben a többi huszonhat tagállam is egyetértene, ám nem ez a helyzet. Lehetséges viszont (tagállami hatáskörben) a “Robin Hood-adó”, vagyis az olajcégek extraprofitjának különadóztatása. - Ezt az adórendszer megújítása kapcsán, a következő hónapokban érdemes felvetni – mondta Gyurcsány, aki szerint létjogosultsága van a Tobin-adó egyébként tizenöt éves tervének is, amely a spekulációs célú tőkemozgásokat adóztatná, mint mondta, “a globalizáció vadhajtásainak levágására”. – A kormányfő az élelmiszerválság közepette igazolva látja a magyar álláspontot: nem a termelés visszafogására kell költeni az EU mezőgazdasági támogatásait. Vannak ebben szerinte biztató jelek, így a tejkvóták növelése (bár éppen hazánkat ez egyelőre kevéssé érinti, mivel nem használja ki a jelenlegi kvótát. Gyurcsány – aki elmondása szerint régen kapott Brüsszelben annyi gratulációt, mint most, az Európai Technológiai Intézet budai színhelyéről és a Mercedes-gyárról szóló szerdai döntések után - korainak nevezte azt a felvetést, hogy Magyarország szorgalmazza-e földpiaca mielőbbi megnyitását (amelyre hét év mentességet kapott az EU-tól.) Hazánk viszont hét másik kelet-európai tagállammal egyetemben közös levélben sürgeti, hogy az EU a közös agrárpolitika átalakítása jegyében vizsgálja felül az újak agrártermelőit továbbra is sújtó támogatási különbségeket.

Brüsszel

Ha valaki véletlenül elfelejtette volna Brüsszelben, hogyan szavaztak az írek
Ha valaki véletlenül elfelejtette volna Brüsszelben, hogyan szavaztak az írek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.