Séta a régi Váci úton

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény 1985 óta működik "a magyar gyáripar főutcáján", ahogy a Váci utat szokás nevezni. Bár ma már a "volt" szócskát is a főutca elé kellene mondani. Az elmúlt majd másfél évszázad alatt mintegy 65 kisebb-nagyobb, hosszabb-rövidebb életű gyár tűnt fel - s tűnt el - ezen az úton. A gépipar 18 legjelentősebb gyárából tíz a Váci úton működött a XX. század elején, és közel 9-10 ezer munkást foglalkoztattak.

Talán a Láng Gépgyár volt közülük a legrégebbi és leghíresebb, de ott volt a Ganz-Danubius Hajó- és Darugyár, a Csőgyár, a Csavargyár, az Elzett, a Felvonó-, a Köszörűgépgyár és olyan könnyűipari üzemek, mint a Kötszerművek, a Kender-Juta gyár. Ezek, túlélve a történelem viharait, az átszervezéseket, összeolvadásokat és öszszevonásokat, egészen a rendszerváltozásig működtek. Az ezt követő gazdasági átrendeződés azonban a gyáripari jellegű Váci út megszűnését és gyökeres átalakulását hozta. Az egykor "virágzó" gyárak bezártak, helyükön ma bankok, iroda- és szolgáltatóházak magasodnak.

Emléküket idézi fel a XIII. kerületi helytörténeti gyűjtemény időszaki kiállítása, melyhez a Múzeumok Éjszakáján egyéb múltidéző programok is kapcsolódnak. Például egy kis retró kiállítás a múzeum saját anyagából előkeresett szocializmus kori, legendás háztartási eszközökkel (Csajka porszívóval, Kékes televízióval), az akkori klubéletre jellemző társasjátékokkal (rugós foci, csocsó, kártya, sakk), zenékkel és büfével, ahol csak békebeli csemegék kaphatók (Melba, Sport szelet, dianás cukor, málna, fröccs, fekete) a szovjet- magyar barátságot idéző árakon. Miközben régi, angyalföldi vonatkozású filmek peregnek a vetítőben, s élőben is megszólalnak a korszak slágerei.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.