Nemzetközi beavatkozást javasolnak Zimbabwéban

Fellépésre biztatta az afrikai vezetőket Zimbabwe ügyében Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, a washingtoni látogatáson tartózkodó kenyai kormányfő pedig egyenesen azt javasolta, hogy küldjenek nemzetközi erőket Zimbabwéba az elnökválasztás második fordulójára.

"Itt az ideje, hogy az afrikai vezetők megmondják (Robert) Mugabe (zimbabwei) elnöknek, hogy Zimbabwe népe szabad és igazságos választásokat érdemel, és hogy nem félemlítheti meg és nem is zárhatja börtönbe az ellenzékét" - jelentette ki Rice szerdán, washingtoni sajtóértekezletén.

Raila Odinga kenyai miniszterelnök, aki Rice-szal találkozott, utána közölte, hogy "egyfajta nemzetközi békefenntartó erőt" javasolt a zimbabwei elnökválasztás június 27-i második fordulójára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön foglalkozik a kérdéssel. Ban Ki Mun főtitkár előre figyelmeztetett, hogy az erőszak, a megfélemlítés és az ellenzéki vezetők letartóztatása nem eredményezhet hitelt érdemlő választást.

Szerdán Zimbabwéba utazott Thabo Mbeki dél-afrikai elnök azzal a szándékkal, hogy közvetítsen Mugabe és kihívója, Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető között. Tudósítók látták, amint megérkezett Bulawayo repülőterére, és egy szállodába ment, ahová később Mugabe is megérkezett, de a megbeszélés eredménye még nem ismeretes.

Az ellenzéktől kért tájékoztatást a helyzetről szerdán Hararéban Hailé Menkeriosz, az ENSZ afrikai ügyekkel megbízott főtitkár-helyettese, akit Ban Ki Mun főtitkár küldött a helyszínre. A Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) szóvivője szerint beszámoltak neki arról a bojkottról, amely az MDC-t sújtja a közszolgálati médiában, a választási gyűlések betiltásáról, Tsvangirai kampányának akadályozásáról, a nyugtalanító erőszakról és a belháborús fenyegetésekről. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.