Csak a lényeg nem derült ki Politkovszkaja halálának ügyében

Lezárult a nyomozás, de a lényeg nem derült ki Anna Politkovszkaja halálának ügyében. A 2006 októberében moszkvai lakása előtt lelőtt újságírónő gyilkosa és a megrendelő nincs az őrizetben lévő gyanúsítottak között.

A rendőrkézen lévő négy férfi - köztük a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik tisztje - a nyomozást szerdán hivatalosan lezáró Legfőbb Ügyészségi Nyomozati Bizottság (SZK) szerint csak a gyilkosság megszervezésében vettek részt.


Pedig alig egy éve a legfőbb ügyész, Jurij Csajka szenzációsnak ígért sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megvan Politkovszkaja - a csecsenföldi katonai visszaélésekről a Moszkvával szövetségben álló Ramzan Kadirov csecsen elnök és a szervezett bűnözés közötti összefonódásokról publikáló újságírónő - közvetlen gyilkosa és ismert a megrendelő neve is. Júniusra azonban öten kikerültek a gyanúsítottak köréből. (A Politkovszkaja cikkeit publikáló  Novaja Gazeta hetilap szerint azonban vannak köztük a gyilkosságban érintett személyek és a nyomozást folytatni kell.)


Vádemelés  így jelenleg csak az FSZB egyik alezredese ellen várható - aki a gyanú szerint megadta a végrehajtóknak Politkovszkaja lakcímét - valamint három csecsen fivér ellen, akik állítólag részt vettek a gyilkosság megszervezésében. Az SZK szerint a lépcsőházban lelőtt 48 éves újságírónővel a negyedik fivér végzett, aki azonban ismeretlen helyen tartózkodik. A megrendelő neve érdemben nem hangzott el. Jurij Csajka csak külföldön lévő, Politkovszkaját ismerő, Oroszország nemzetközi tekintélyét megtépázni igyekvő személyről beszélt. A leírás a Kremllel szembenálló, Londonban élő egykori oligarchára, Borisz Berezovszkijra utalhatott, akinek nevét végül csak az SZK nyomozati hatóságának egykori vezetője, Dmitrij Dovgij mondta ki, miután márciusban elbocsátották posztjáról.


A Kreml politikai ellenzéke az orosz vezetést, de legalábbis az FSZB-t sejti a gyilkosság mögött. Egy másik ellenzéki verzió szerint Politkovszkaja halála az akkor még csak a csecsen elnöki posztra pályázó Kadirov érdekében állt, aki az őt vádoló cikkek miatt veszélyben érezhette államfői terveit.

Moszkva

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.