Átalakítják az egészségügyi rendszert - a teljesítménykorlát marad

A kötelező egészségbiztosítás állami monopólium marad a rendszer átalakítása  után is; az erről szóló koncepciót június 30-ig dolgozza ki a  kormány - mondta Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa  szerdán az MTI-nek.


Amellett, hogy a koncepció szerint a kötelező egészségbiztosítás állami kézben marad, szükség van arra, hogy egy  professzionális, a szolgáltatókat is jól kézben tartó intézménnyé  váljon - közölte a kormánypárti politikus annak kapcsán, hogy kedden  a szocialista frakció szakpolitikusai Székely Tamás egészségügyi  miniszterrel egyeztettek a közeljövő feladatairól.

Kökény Mihály azt mondta, bizonyos feladatokat decentralizálni kell, illetve regionális szervezetekbe kell szervezni.

Részben azért - folytatta -, mert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is így működik, másrészt azért, mert  az egészségügyi ellátórendszernek, a szolgáltatóknak olyan az elhelyezkedése, hogy a finanszírozás regionális szinten jobban megoldható, mint megyénként.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint abban is egyetértés volt, hogy az egészségbiztosító regionális szervezeteinek nagyobb  önállóságot kell kapnia szolgáltatásvásárlásban. Hozzátette: ehhez informatikai fejlesztések szükségesek, s az ellenőrzési jogosítványok bővítése is fontos.

Elmondta, a megbeszélésen abban is egyetértés volt, hogy nyugodt építkezésre, mérsékelt reformpolitikára van szükség.

Kökény Mihály közölte, a nyáron kell kidolgozni a koncepcióval  összefüggő törvénymódosításokat.
Néhány törvényben van csak szükség változtatásra, de hozzá  fogják csatolni az ellátórendszert szabályozó törvény módosítását, amely a minimumfeltételekre, a beutalási rendre, a súlyponti kórház  definíciójára vonatkozik, illetve a járóbeteg-ellátás szervezésében sokkal nagyobb rugalmasságot tesz majd lehetővé - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Kökény Mihály azt mondta, szükség van a  teljesítményvolumen-korlátra, mert az egészségbiztosítási alapnak nem olyan helyzete, hogy ezeket a korlátokat teljes egészében meg lehessen szüntetni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.