Csütörtöktől tűzszünet Izrael és a Hamász között

Az izraeli vezetés jóváhagyta a Hamásszal kötött tűzszüneti megállapodást. Az izraeli vezetés jóváhagyta a Hamásszal  kötött tűzszüneti megállapodást, amely helyi idő szerint csütörtökön reggel hat órakor lép életbe - jelentették be hivatalosan. Ugyanakkor Háled Mesaal, az iszlamista palesztin szervezet szíriai  száműzetésben élő vezetője figyelmeztetett: a megállapodás esetleges izraeli megsértése nem marad válasz nélkül.

A Hamász palesztin radikális szervezet és a két fél között közvetítő Egyiptom már kedden bejelentette, hogy megkötötték a hat hónapra szóló megállapodást. Ehud Olmert miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter szerdán reggel adták rá áldásukat.

Mesaal: A Hamász nem hagyja válasz nélkül a tűzszünet izraeli megsértését

A Hamász és Izrael közötti tűzszüneti megállapodás esetleges izraeli megsértése nem marad válasz nélkül - hangsúlyozta egy interjúban kedden Háled Mesaal, az iszlamista palesztin szervezet szíriai száműzetésben élő vezetője. A Hamász egyesült arab emírségekbeli látogatáson tartózkodó vezetője közölte: a tartós tűzszünet az izraeli blokádtól szenvedő másfél millió palesztin javát szolgálja, és Izraelnek is megkönnyebbülést jelent, ha megvalósítja. Mesaal szerint a tűzszüneti megállapodásban nincs szó a Gázai övezetből elhurcolt izraeli katonáról, Gilad Salitról, sem a rafahi határátkelő megnyitásáról. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász és Izrael között egyiptomi közvetítéssel létrejött megállapodás csütörtök reggeltől lép életbe és fél évre szól.

Az Iszlám Dzsihád "nem fogja akadályozni" a  szintén radikális palesztin Hamász szervezet és Izrael csütörtökön  életbe lépő tűzszüneti megállapodásának megvalósulását - jelentette  ki szerdán az Iszlám Dzsihád egyik vezetője.
Náfez Asszám elmondta: bár vannak fenntartásaik a megállapodással kapcsolatban, a palesztin egység és Gázai övezetet  sújtó izraeli blokád feloldása érdekében nem keresik annak módját, hogyan fullaszthatnák kudarcba a tűzszünetet.
Ámosz Gilád tábornok, izraeli védelmi minisztériumi tisztségviselő szerdára virradó éjszaka repült Kairóba, hogy a végső formába öntsék a megállapodást. Gilád ezt követően az izraeli közrádióban hangsúlyozta: az egyezség teljes tűzszünetről szól, és ha újabb fegyverhasználat lesz, bárki is követi el azt a másikkal  szemben, a megállapodás megsértésének tekintik. Gilád tábornok egyúttal bizakodásának adott hangot, hogy Egyiptom megakadályozza a Sínai-félszigeten át a Gázai övezetbe történő fegyvercsempészést. Szólt arról is, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a 2006-ban a Gázai övezetben elrabolt izraeli katona, Gilád Salit szabadon  bocsátásáról, illetve a vele összefüggő fogolycseréről.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli védelmi minisztériumi illetékes is megerősítette a fogolycserével kapcsolatos  erőfeszítések tényét, és utalt arra, hogy amennyiben tiszteletben  tartják a fegyvernyugvást, Izrael hajlandó lesz enyhíteni a Gázai övezettel szembeni blokádon.

Háled Mesaal, a Hamász egyesült arab emírségekbeli látogatáson tartózkodó vezetője a brit hírügynökségnek adott interjúban közölte: a tartós tűzszünet az izraeli blokádtól szenvedő másfél millió palesztin javát szolgálja, és Izraelnek is megkönnyebbülést jelent, ha megvalósítja. A Hamász első embere szerint azonban a tűzszüneti  megállapodásban nincs szó sem Salitról, sem a rafahi határátkelő megnyitásáról.

Ban Ki Mun: a Golán-fennsíkon kell maradniuk az ENSZ-békefenntartóknak.
Az Izrael és Szíria közötti tűzszünetet 34 éve felügyelő ENSZ-békefenntartóknak (UNDOF) egyelőre a Golán-fennsíkon kell maradniuk - vélte kedden közzétett jelentésében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Az UNDOF mandátuma június 30-án jár le, de a megbízatás újabb félévvel való meghosszabbítása kulcsfontosságú a térségben uralkodó feszültségek miatt - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár. A Biztonsági Tanács részére készült jelentésben Ban Ki Mun azt is megjegyzezte, hogy az elmúlt fél évben általában nyugalom volt az izraeli-szíriai szektorban.


 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.