Csecsemőket is börtönben tarthat az EU

Értelmiségiek és emberjogi szervezetek is fellázadtak az EU embertelennek minősített toloncirányelve ellen.

Szerdán szavaz az Európai Parlament az uniós toloncirányelvről, amelyet a tagállamok belügyminiszterei már elfogadtak. Ennek értelmében a törvénytelen bevándorló négy hetet kapna arra, hogy távozzon, de ellenállása esetén öt évre kitiltható az EU területéről, és fél (hosszabbítással további másfél) évre őrizetben is tartható akkor is, ha kiskorúakkal van együtt. Strasbourgban a plenáris ülésen a kis többséggel való jóváhagyást valószínűsítik, így a direktíva hamarosan életbe léphetne.

Az irányelv tervezete nyilvánvaló válasz a Nyugat-Európában általánossá vált bevándorlásellenes hangulatra. Ez most a "virgács", de az EU próbálkozott már "szaloncukorral" is, mint amilyen a harmadik világ képzett munkaerejének bevándorlását segítő kékkártya-program volt. Tény, hogy milliós nagyságrendben játszanak szabályos bújócskát a huszonhetekkel a rendezetlen státusú külföldiek. Az EU-ban csak 2005-ben 650 ezer lejárt vízummal rendelkező vagy törvénytelenül belépett személy, illetve elutasított menedékkérő hazatoloncolásáról döntöttek. De ebből mindössze 212 ezer esetben tudtak a hatóságok érvényt szerezni a repatriálásnak, s csak minden ötödik persona non grata távozott önként. Párizs, amely két hét múlva átveszi az EU soros elnökségét - a "megválogatott bevándorlás" elvét vallva, azaz a célország mazsolázhat, hogy kire van szüksége -, az októberi EU-csúcson európai migrációs paktumot kíván tető alá hozni.

Értelmiségieknek és emberjogi szervezeteknek már a toloncirányelv is túl sok. Harminc tudós, művész, köztük a belga filmrendező Dardenne fivérek írták alá a tiltakozó ívet, amely szerint a direktíva emberjogi visszalépés. Irene Khan, az Amnesty International főtitkára a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek temetőjében azt mondta: attól, hogy valakinek nincsenek papírjai, emberi jogai még vannak. Többtucatnyi olyan, azonosítatlan elvándorló nyugszik ebben a temetőben, aki lélekvesztőn próbált eljutni az ígéret európai földjére, de hiába.

Különösen kényes kérdés a kiskorúak, így a csecsemők fogva tartása, akár börtönkörülmények között is. Igaz, a szövegben is szerepel, hogy ez "utolsó eszköz" legyen, és amennyiben börtönben kerül rá sor, úgy a köztörvényes bűnözőktől elkülönítetten. Az egyik leghírhedtebb gyűjtőhely a brüsszeli repülőtér közelében, Steenokkelzeelben működik, a "127/B hazatelepítési központ" kafkai néven. Az őrizetesek embertelen körülményekre panaszkodnak. Egy kislány története, akit akkor rabosítottak, amikor anyjával leszállt egy buszról Flandriában, csak azért kapott nagyobb nyilvánosságot a belga sajtóban, mert rokona egy dél-amerikai politikus feleségének.

- Az Európai Bizottság becslése szerint jelenleg nyolcmillió illegális bevándorló él az Európai Unióban. Nem vállalhatnak munkát, betegség esetén nem kereshetik fel az orvost sem. Megélhetésüket illegális munkával egészítik ki, rendszeresen kizsákmányolják őket - nyilatkozta Lévai Katalin (MSZP), az EP jogi bizottságának tagja. Mint mondta, nyilvánvalóan elkerülhetetlen a bevándorlást kezelő irányelv létrehozása. Ugyanakkor "helytelen, ha a migrációra továbbra is mint negatív jelenségre, kriminológiai tényezőre tekintünk". Lévai aránytalannak tartja, hogy börtönökben, bírósági döntés nélkül, hatósági szabálysértési eljárással akár tizennyolc hónapig tarthassanak fogva embereket (gyermekes családokat vagy kíséret nélküli gyerekeket).

Halászhajókon érkezett gazdasági menekültek a Kanári-szigeteken
Halászhajókon érkezett gazdasági menekültek a Kanári-szigeteken
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.