Szivárvány- rombolás

Az orvosok nem szokták felvenni a harcot a sarlatánokkal. Ki szakmai gőgből, ki egyszerűen félelemből nem száll szembe a kuruzslók lobbijával.

Ezért is tiszteletre méltó dr. Karsten Münstedtnek, a Giessen Nőgyógyászati Klinika profeszszorának a német onkológiai kongresszuson ismertetett, tudományos alapossággal elvégzett kísérlete, mely az íriszdiagnosztikáról rántja le a leplet. E "tudományág" művelői azt állítják, hogy a szem szivárványhártyáján mintegy leképződnek az emberi szervek. A nagyítóval megvizsgált és lefényképezett írisz mintázatát összevetik egy speciális írisztérképpel, és megmondják, mely testrész beteg, gyulladt, sőt rákos.

A német professzor kísérletében önként részt vevő, tapasztalt íriszszakértőknek 64 rákbeteget és 41 egészséges kontrollszemélyt mutattak meg - talpig csadorban, mely tetőtől talpig eltakarta őket, és csak a szemük látszott ki alóla. Az eredmény lesújtó volt. Az igen gyakori prosztata- és emlőrákot egyáltalán nem ismerték fel, a méhnyakrák találati aránya minimális (véletlenszerű) volt, és úgy mellesleg "banális" belgyógyászati betegségeket, szív-, tüdő-, pajzsmirigy-, epehólyag-elváltozásokat sem ismertek fel.

A megalapozatlan, tudománytalan módszereknek számos veszélye van. Egyrészt az így "felfedezett" betegségek felesleges, drága vizsgálatokat generálnak, és szorongással töltik el a betegeket. Ennél is nagyobb baj azonban, ha az íriszdiagnosztikát valódi vizsgálatnak vélve nem mennek el az igazi rákszűrésre, és emiatt nem, vagy késve kapják meg a rákellenes kezelést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.