Sarkozy a visegrádiakkal tárgyal

A visegrádi államok közül Magyarország támogatja a leghatározottabban az Európai Uniót - állítja egy neves párizsi politológus.

Nicolas Sarkozy ma Prágában találkozik a visegrádi országok vezetőivel. Jacques Rupnik (58), cseh származású politológus, az egyik legkiválóbb francia Közép-Európa-szakértő, a Politikatudományi Egyetem (Sciences-Po) tanára, Fejtő Ferenc volt tanítványa szerint a francia államfő új alapokra akarja helyezni Párizs és Közép-Európa kapcsolatait. A francia elnök közvetlenül megválasztása után jelezte, hogy szakítani akar elődje kelet-közép-európai politikájával. Jacques Chirac az Egyesült Államok iraki háborúját támogató térségbeli országoknak azt üzente, hogy jobb lett volna, ha befogják a szájukat. Rupnik szerint Sarkozy számára a prágai látogatás a július 1-jén kezdődő francia EU-elnökség egyik fontos állomása: konzultálni akar a visegrádi országok vezetőivel a prioritásokról, így például az energiáról, a mezőgazdaságról és a közös európai védelmi politikáról. Ez utóbbi különösen kényes téma, hiszen a döntéseknél figyelembe kell venni az egyes tagállamok eltérő erejű atlanti kötődéseit, különös tekintettel az amerikai rakétaelhárító-rendszerek esetleges telepítésére Cseh- és Lengyelországban. Franciaország elsősorban a Délre, a mediterrán térségre koncentrál, míg a visegrádiak inkább Kelet, azaz Oroszország és Észak, például Svédország felé figyelnek. A szakértő izgalmasnak tartja, hogy a korábbi elképzeléseket felülírta az ír referendum eredménye: így a visegrádiak lesznek az elsők, akikkel Sarkozy személyesen konzultál a lehetséges forgatókönyvekről.

Arra a felvetésre, hogy a visegrádi együttműködésnek egyre csekélyebb a politikai jelentősége, a professzor emlékeztet arra, hogy jelentősen megváltoztak a belső és a külső politikai viszonyok az alapítás óta, ezért is van kevés példa a közös fellépésre az EU-n belül. Magyarország elsőként ratifikálta a lisszaboni szerződést, a Cseh Köztársaság ezt a mai napig nem tette meg. Tehát a Sarkozy-látogatás alapvetően szimbolikus jelentőségű: azt mutatja, hogy Franciaország "visszatér" Közép-Európába", túllépve az iraki háború megítélése körüli ellentéteken. Ezt alátámasztja az is, hogy Franciaország és Magyarország három héttel ezelőtt stratégiai partnerségi megállapodást kötött egymással. Tény, hogy a visegrádi államok közül Budapest kötelezte el magát a leghatározottabban az Európai Unió mellett. Ne felejtsük el a Kaczynski fivérek és Václav Klaus euroszkepticizmusát, a szlovák nacionalisták kormányra kerülését! Meggyőződésem, hogy bármilyen színezetű is lesz a következő budapesti kormány, nem fogja megkérdőjelezni Magyarország EU-kötődéseit - szögezi le Jacques Rupnik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.