Válságcsúcsra készül az unió

Az ír miniszterelnöktől vár ötletet huszonhat kollégája a csütörtök esti brüsszeli vacsorán. Európa sem Merkel, sem pedig Sarkozy szerint nincs válságban: eddig csak Klaus cseh elnök szerint halott a lisszaboni szerződés.

Aligha irigylik uniós kollégái az ír Micheal Martint a külügyminiszteri tanács hétfői, luxembourgi ülése előtt.

Bár a tanácskozáson megkerülhetetlen lesz a "hogyan tovább?" kérdése, Dublintól majd csak a csütörtök este kezdődő brüsszeli EU-csúcson várnak konkrét megoldási javaslatot. Brian Cowen ír kormányfő egyelőre nem zárta ki, hogy később ismét népszavazást tartanak az uniós szerződésről. Az "igen" mellett gyengén kampányoló miniszterelnök nem kerülhette el a szombati ír sajtó súlyos kritikáját. Az Irish Examiner ugyanakkor rámutatott, hogy a posztja nem forog veszélyben, és az ellenzék sem követeli a távozását, hiszen ők is a szerződés pártján álltak.

Az egymásra mutogatás helyett előtérbe került viszont a külföldről véleményt formálók szerepe, elsősorban is Bernard Kouchner francia külügyminiszteré. Ő előre figyelmeztette az íreket a milliárdokra, amelyeket uniós támogatásként eddig felvehettek. Ezt a hangnemet egy ír kormánytag is viszszautasította, a bulvársajtó viszont címlapon ("Békázz innen el!") keltett hangulatot Kouchnerral szemben, felhasználva a franciák angolszász gúnynevét.

Berlin és Párizs az Európai Bizottság mellé felsorakozva már múlt pénteken a ratifikáció folytatására szólította fel azt a hét tagállamot, amely még nem zárta le a folyamatot. A kulcsfontosságú Londonban a felsőház szerdán szentesíti az uniós dokumentumot. Eddig csak Václav Klaus cseh elnök mondta, hogy vége a játéknak.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök a hét végén külön visszatért az ír kérdésre. Az EU az elutasítás ellenére sincs válságban - közölte nyilatkozatában Merkel. Igaz, úgy vélte, hogy nehéz helyzet alakult ki, de ez nem példátlan Európa történetében. Sarkozy (oldalán Bush amerikai elnökkel) azt mondta: úgy kell folytatni a ratifikációt, hogy "az ír incidens" ne forduljon válságba, az EU politikáját pedig másképpen kell alakítani. - Számos európai nem érti, hogy jelenleg miként építjük Európát. Ezt nagyon gyorsan figyelembe kell vennünk, és változtatnunk kell. Európa eszméjét nincs jogunk elszabotálni, de másfajta cselekvésre van szükség - hangsúlyozta a francia államfő.

Az ír napilapok címoldalai a nem győzelmét hirdetik
Az ír napilapok címoldalai a nem győzelmét hirdetik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.