Szlovákia elnöke jönne, ha hívnák

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a magyar fél ódzkodik attól, hogy hivatalos látogatásra hívja meg őt Magyarországra. A négy éve hivatalban levő szlovák államfő vasárnap a Markíza Televízió vendégeként nyilatkozva szólt arról, hogy mennyire gyümölcsözőek lehetnének hivatalos megbeszélései Sólyom Lászlóval, de magyar partnerétől máig nem kapott meghívást.


Ivan Gasparovic arra célzott, hogy Magyarország rendre kitér a meghívása elől.

"Jómagam kezdeményeztem, hogy Sólyom László elnök úrral szlovákiai és magyarországi egyetemekre látogassunk el. Két ilyen látogatásnak szerét is ejtettük, az egyikre Szlovákiában (a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen), a másikra Magyarországon (a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen) került sor". Mint mondta, kár, hogy ez a találkozó-sorozat nem folytatódott, de mint jelezte, ő bármikor kész a folytatásra.

A Malina Hedvig-ügy miatt már hűvös magyar-szlovák kapcsolatokon sokat rontott az a körülmény, hogy a révkomáromi Selye János Egyetemen 2007 októberében magánlátogatáson járt Sólyom Lászlót Ivan Gasparovic - szóvivőjének közlése szerint - azzal vádolta meg, hogy "hangsúlyosan beavatkozott a független Szlovák Köztársaság belpolitikájába, ami nem kedvez a szlovák-magyar kapcsolatok javítását célzó törekvéseknek".

A magyar államfő révkomáromi látogatására reagáló Robert Fico kormányfő kiutasítással fenyegette meg Sólyom Lászlót, amiért az elnök - újságírói kérdésre válaszolva - röviden, de elmarasztaló szavakkal szólt a Benes-dekrétumok megerősítését deklaráló szlovák parlamenti határozatról. A pozsonyi parlament szeptemberben erősítette meg határozatban a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat.

Pozsony akkor elnöki, miniszterelnöki, külügyminiszteri szinten zúdított össztüzet a magyar államfőre. Robert Fico - alig két hónappal a schengeni rendszer életbelépése előtt - kioktató hangon üzente meg a magyar államfőnek, hogy az államhatáron nem lehet csak úgy átsétálni, és hogy Szlovákia délvidéke nem Észak-Magyarország.

A vasárnapi televíziós beszélgetésben Ivan Gasparovicot - a magyarellenes kormánypárti politikus - Ján Slota Göncz Kinga magyar külügyminiszter címére nemrég elhangzott sértő kijelentéseiről is megkérdezte a műsorvezető. Arra, hogy a Slota olyan "kócos asszonynak" nevezte Göncz Kingát, aki "többet törődhetne a külsejével", a szlovák államfő kitérően válaszolt.

(MTI)

Sólyom László Révkomáromban. Az elnöki látogatás még mindig megosztja a szlovák politikai életet
Sólyom László Révkomáromban. Az elnöki látogatás még mindig megosztja a szlovák politikai életet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.