Ne folytassák a telepek építését - Amerikai nyomás Izraelre a béke érdekében

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombat este Izraelbe érkezett, hogy újabb megbeszéléseket folytasson az izraeli és palesztin vezetőkkel az egy helyben topogó béketárgyalások újraindítása érdekében.

Rice: A zsidó telepek bővítése nem tolhatja hátrébb a palesztin állam határait

A zsidó telepek bővítése nem fogja megszabni a jövőbeli palesztin állam határait, amelyeket mindenképpen tárgyalások útján kell majd kialakítani - jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap Rámalláhban a palesztin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Rice úgy vélekedett, hogy Izrael telepítési politikája, illetve a telepek bővítésével kapcsolatos legújabb bejelentések negatív hatást gyakorolnak a közel-keleti béketárgyalásokra. Az amerikai külügyminiszter elképzelhetőnek tartotta, hogy még az idén megállapodás szülessen az önálló palesztin államról, ám hangsúlyozta, hogy ennek érdekében fokozott erőfeszítéseket kell tenni.
A repülőgép fedélzetén az amerikai diplomácia vezetője az őt kísérő újságíróknak elmondta: problémát jelent az az izraeli döntés, hogy 1300 házat építenek Ciszjordániában, és ezt minden bizonnyal szóba hozza valamennyi izraeli tárgyalópartnerével folytatott tárgyalásán. Rice kifogásolta a ciszjordániai útzárlatok feloldásának késlekedését is.

 

Száeb Erekat palesztin tárgyaló az izraeli házépítési tervekkel kapcsolatos bejelentésre reagálva közölte: "ez módszeres politika, amelynek célja a békefolyamat tönkretétele".

Az amerikai külügyminiszter, aki kitért arra, hogy Izrael némileg könnyített a palesztinokat sújtó korlátozásokon a megszállva tartott Ciszjordániában - így Dzsenín városában, ahol a palesztin erők hatásköre kibővült a biztonsági feladatok ellátásában -, további előrehaladást sürgetett.

"Ez nem elegendő, egyértelműen többen kell tenni. ... Akárcsak bárki más, megértem a biztonsági megfontolásokat, de vállalták, hogy javítják a palesztinok létfeltételeit, és nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy ezt tágabb értelemben véve megvalósítsuk" - szögezte le Rice.

Elemzők szerint Ehud Olmert korrupciós botránya drámai módon csökkentette az esélyt, hogy megszülessen a megállapodás a palesztin államról George Bush amerikai elnök januári távozása előtt, és Rice is kénytelen lesz fontolóra venni ambíciói mérséklését.

Az amerikai külügyminiszter látogatása előtt, a héten Szalám Fajjád palesztin kormányfő kétségét fejezte ki, hogy a megállapodás még az idén megszületik.

Condoleezza Rice vasárnap Jeruzsálemben vendéglátójával, Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel tárgyal, majd Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytat megbeszélést. Rice-t fogadja Ehud Olmert kormányfő is, valamint háromoldalú találkozón vesz részt az izraeli-palesztin béketárgyalások főtárgyalóival, Cipi Livnivel és Ahmed Korei volt miniszterelnökkel.

Ismét folynak közvetett béketárgyalások Izrael és Szíria között

Jeruzsálemben kiszivárogtatták vasárnap, hogy ismét közvetett béketárgyalások folynak Izrael és Szíria között, török közvetítéssel. A nevük elhallgatását kérő források szerint Ehud Olmert miniszterelnök két vezető munkatársa Ankarában van, akárcsak egy szíriai küldöttség. A megbeszélések vasárnap kezdődtek és várhatóan hétfőn is folytatják őket. A két nagy ellenség legutóbbi tárgyalásai 2000-ben megszakadtak. Idén májusban hozták csak nyilvánosságra, hogy a felek hónapokkal korábban titkos tárgyalásokat kezdtek Ankara jószolgálatait véve igénybe. Szíria az 1967-es háborúban elvesztett területei visszaadását követeli. Izrael ebbe elvileg beleegyezett, de a részletekben elakadtak.

 

(MTI)

Zsidó telepet építenek Jeruzsálem közelében
Zsidó telepet építenek Jeruzsálem közelében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.