Magyar struccpolitika: gázárviták és felelőtlenség

"Gázár és felelőtlenség" címmel adott ki állásfoglalást a Méltányosság Politikaelemző Központ.
"Az elmúlt hetek politikai eseményei között elsikkadt az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségű gázáremelés kérdése" - írják.

(...) "A Méltányosság Politikaelemző Központ szerint érdemes volna megvizsgálni, hogy az elmúlt néhány év során ugrásszerűen dráguló energia által behatárolt - távlatilag nem túl rózsás - világgazdasági körülmények között mi lenne a ténylegesen néppárti politikai irányvonal."

Egyetértően utalnak aA nemrég Budapesten előadást tartó Jeremy Leggett, a brit kormány energetikai főtanácsadója, ismert klímaváltozás-kutató megállapítására, amely szerint globális recesszió fenyeget öt éven belül az energiahordozók áremelkedése miatt.
"A mutatók alapján elkerülhetetlennek látszó energiaválság kiterjedtségének és hosszának csökkentése kizárólag energiatakarékossággal és az alternatív energiaforrások használatának terjedésével lehetséges.
Ezzel párhuzamosan Magyarországon a Konvergencia Program következtében egyre szűkösebb állami forrásokat a jelenlegi energetikai struktúra finanszírozására fordítjuk, jelenleg talán kizárólag e téren uralkodik konszenzus a két nagy párt között."

(...)"Az MPK tudatosítani kívánja a társadalomban, hogy napjainkban alapozódik meg a következő évtizedek gazdasági szerkezete a világ minden országában, így most dől el, hogy alacsony hozzáadottértékű, magas nyersanyag - és importvonzatú szektorok dominálják majd Magyarország gazdaságát, vagy az energetikailag fenntartható tudásipari szektorok. Magyarországon a napsütéses órák száma évente eléri a 2100-at, ami nemzetközi összehasonlításban kiválóan alkalmassá tesz hazánkat a napenergia felhasználására.

A Méltányosság Politikaelemző Központ szerint véget kéne vetni az állampárti időkből származó energetikai struccpolitikának."

Az állásfoglalás teljes szövege itt olvasható>>>
>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.