M.É.Z.: Amikor az első lemez a „best of”

Tulajdonképpen Yehudi Menuhinnak köszönhető, hogy 1988-ban megalakult a M.É.Z.: az alapító tagok egyike ugyanis az ő egyik lemezén játszó ír népi hegedűst hallva kezdett érdeklődni az ír, skót tánc- és kocsmazene iránt.

 Bár eleinte csak maguknak játszottak otthon, a kollégák biztatására jöttek a céges rendezvények, majd szintén külső ösztökélésre egyszerűen bekopogtattak az akkori egyetlen élőzenés helyre, a Fregattba. Egy dixie-zenekar koncertjének szünetében kaptak tizenöt percet, majd miután a közönség majdnem szétszedte a kocsmát, egész estés előadásra is felkérték őket.

Már léteztek egy ideje, de nem volt nevük. Így szervezték meg az első, táncházzal egybekötött estéjüket is, ám kétszer olyan gyorsan játszották a zenét, mint ahogy a táncházvezető táncolt, így aztán lefújták a programot. Hazafelé csúszott ki egyikük száján: mi vagyunk a "Meg nem Értett Zenekar". Így lettek M.É.Z.

A nyolcvanas évek végén nem volt ugyan egyszerű autentikus ír és skót dallamokat hallani, de az egykori Deák téri NDK Kultúrcentrum Dubliners- és Chieftains-lemezei, meg skót tagjuk otthonról hozott kottái elegendők voltak a repertoár szélesítéséhez. Igaz, skót zenészüktől megváltak, amikor vezetővé akart előlépni a demokratikusan működő zenekarban, de egyre népesebb rajongótáborukat ez nem zavarta. Az viszont annál inkább, hogy az egyre nagyobb helyszíneken megtartott koncertek után a jelen lévők nem tudtak tőlük hangzó anyagot vásárolni. A zenekarnak több év után sem volt még lemeze, a kiadók ugyanis rendre elutasították őket, mondván, rétegzenét játszanak.

Akkor azonban Budapestre jött a Jethro Tull. A M.É.Z. egyik tagja nagy rajongójuk volt, ezért felhívta a magyar szervezőt: szívesen lennének előzenekar. Nemet mondtak nekik, mire megkeresték az angol szervezőt, akit addig-addig győzködtek, amíg végül szólt a pesti cégnek: a M.É.Z. is az előzenekaruk lesz. Az a fél óra akkora sikert hozott, hogy 1994-ben végre kiadhatták első lemezüket. Mivel már rengeteg daluk létezett, az albumnak a Best of M.É.Z. címet adták.

Az elmúlt években színesedett a repertoárjuk, írtak saját dalokat is, részt vettek az Irish Dance Experience című színházi produkcióban, a Rajkó Együttessel pedig az Őslüktetést álították színpadra. Bár állandó klubjuk (előbb az Eötvös, majd a Benczúr klub) megszűnt, és az utóbbi hónapokban újabb tagcserék miatt keveset játszottak, de nem tűntek el. Június 14-én a Művészetek Palotájában ünneplik 20. születésnapjukat, nyáron több fesztiválon is részt vesznek, ősztől újra klub indítását tervezik, és új dalokon dolgoznak.

Vagyis húsz év után is létezik a M.É.Z. Bár már jó ideje nem mondhatják magukról, hogy Meg nem Értett Zenekar.

(S.M.)

A meg nem értett zenekar
A meg nem értett zenekar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.