Merkel az ír "nem" után: folytatni kell!

A német kancellár - aki az elmúlt év első félévében az unió soros elnökeként óriási szerepet vállalt a szerződés kidolgozásában - elismerte, hogy a dublini elutasítás után nehéz helyzet alakult ki. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az EU már korábban többször került rendkívül nehéz helyzetbe, s mindig megtalálta a megoldást.


Merkel - aki az elmúlt év első félévében az unió soros elnökeként óriási szerepet vállalt a szerződés kidolgozásában - elismerte, hogy a dublini elutasítás után nehéz helyzet alakult ki. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Európa, illetve az EU már korábban is többször került rendkívül nehéz helyzetbe, s mindig megtalálta a megoldást.

"Biztos vagyok abban, hogy ezúttal is megtaláljuk a kiutat, s tovább haladhatunk előre" - hangoztatta a kancellár, hozzátéve: azt egyelőre nem képes megjósolni, hogy a megoldás milyen formát ölt majd.

Előzőleg a német kancellár és a francia elnök közös nyilatkozatban sürgette a ratifikációs folyamat folytatását, emlékeztetve arra, hogy a lisszaboni szerződést korábban már 18 tagállam hagyta jóvá. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy annak a nézetének adott hangot, hogy a szerződésben foglaltak elengedhetetlenek az EU demokratikusabb és hatékonyabb működéséhez.

Ugyanezt hangsúlyozta szombati nyilatkozatában Andreas Schockenhoff, a német kormány külpolitikai koordinátora. A konzervatív politikus szerint az ír elutasítás súlyos csapást jelent ugyan az unió számára, nem lehet azonban megengedni azt, hogy - mint fogalmazott - az EU "a leglassúbbhoz" igazodjon. "Nem engedhetjük meg, hogy egyetlen ország  vétója megakadályozza a nélkülözhetetlen előrelépést" - hangoztatta Schockenhoff, s egyben felvetette annak lehetőségét, hogy a szerződést a ratifikáló országok a tervezett időben életbe is léptessék. Írország számára pedig  lehetőséget kell nyújtani arra, hogy később csatlakozhasson" - jelentette ki a német kormány képviselője.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke  ugyancsak egy szombati nyilatkozatban elengedhetetlennek nevezte a reformszerződés életbe léptetését. A német konzervatív politikus a szerződést népszavazáson elutasító Írországot arra szólította fel, hogy a jövő heti európai uniós csúcstalálkozón terjesszen elő javaslatot a kiútra. Pöttering hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az unió reformja - a szerződésben foglaltaknak megfelelően - még a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt megvalósuljon.

Az Európai Parlament elnöke - több más német politikushoz hasonlóan - felvetette az unió további bővítésének átmeneti befagyasztását. Szavaiból - csakúgy, mint a többi nyilatkozatból - kitűnt, hogy ez elsősorban Törökországra vonatkozik.
(MTI)

Angela Merkel
Angela Merkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.