Mohácsi: a pátkai félelmet a gárda és a képviselőtestület is szítja

Rasszista indítékból történt a pátkai Molotov-koktélos, mint a hasonló faddi, vagy a közelmúltbeli nyíregyházi kamera összetörős támadás is - mondta Mohácsi Viktória, aki korábban két napot töltött Pátkán, hogy felderítse a támadás körülményeit. Azért érkeztek Pátkára az ország különböző városaiból, hogy megmutassák a helyi romáknak: mellettük állnak, nem hagyják, hogy a bűncselekményt ártatlan emberekre húzzák rá - mondta.

Ezek az emberek most félnek. A félelmet a gárda és a képviselőtestület is szítja, békéről beszélnek, de ez az esemény nem azt szolgálja. A gárda érkezésének hírére a romák rokonaikhoz menekítették gyermekeiket - tette hozzá. 

Oláh József szerint a problémákat helyben kell megoldani, az adott településen élőknek. Tárgyalásos úton kell a problémákat rendezni, erővel nem lehet megoldani a konfliktus- és problémahalmazt. "Nincs két település, csak egy van és ezt Pátkának hívják. Annak a polgárai a cigányok és a nem cigányok is" - hangsúlyozta Oláh József.

Száva Vince szerint "felhergelték" a falu népét, s bűnbaknak kiáltották ki a vétleneket.

Villás Lajos, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének főtanácsosa úgy fogalmazott az MTI-nek: Pátkán nem természetes gyűlölet van, néhány ember gyűlöletkeltő magatartása szította fel a lángot, s fordította szembe a falu lakóit azokkal a romákkal, akikkel évtizedek óta békében éltek.

Pátkán június 3-ra virradóra Molotov-koktélt dobtak három roma házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.

Az ügyben előzetes letartóztatásba helyeztek három polgárőrt több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt. Egyikük részletes, a másik két gyanúsított szerepét is feltáró, beismerő vallomást tett, s a gyanúsítást személyi, tárgyi és okirati bizonyítékok is megalapozzák.

A történtek óta megbolydult a falu. Ötszázan írták alá azt a petíciót, amelyben leszögezték, hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mindaddig amíg azt "megdönthetetlenül" nem cáfolják meg. A község képviselőtestülete pedig kiáltványt fogadott el, amelyben a képviselők leszögezték, meg kell védeni a falu nyugalma felett őrködő civil szervezetet és annak tagjait.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.