Túlsúlycsökkentés kenőpénzzel

Húszezer forintot "kért" a fuvarozóktól egy "tengelyterhelési ellenőr" azért, hogy még véletlenül se ellenőrizze a nyilvánvalóan túlsúlyos kamionjaikat.
A kezdetben autónként ötezer forintos havi átalányt az idén húszezerre emelte. Ez lett a veszte.

Hétfőn korrupció gyanújával egri lakásán őrizetbe vette a rendőrség K. Józsefet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) egyik "tengelyterhelési ellenőrét", aki a nyomozás eddigi adatai szerint az elmúlt hónapokban több százezer forintot kért és kapott Heves megyei fuvarozóktól azért, hogy kamionjaik, teherautóik tengelyterhelését ne ellenőrizze, s az esetleges túlsúly miatt ne kezdeményezzen eljárást ellenük.

K. Józsefet a helyi fuvarozók jelentették fel, de nem a rendőrségen, hanem a közlekedési hatóságnál. Az NKH ellenőrzési osztályának munkatársai kontrollellenőrzéseket tartottak K. működési területén, információkat gyűjtöttek róla, majd a vizsgálat eredményét az ellene tett bejelentésekkel együtt átadták a rendőrségnek, ahol - úgy tudjuk - titkos információgyűjtés kezdődött.

K. József körbejárta körzete fuvarozóit, és gyakorlatilag megzsarolta őket: ha nem akarnak minden fuvarban tengelyterhelés-vizsgálatot, akkor autónként fizessenek ötezer forintot, amiért ő garantálja, hogy nem ellenőrzi esetleg túlsúlyos járműveiket.

Ma még nem lehet tudni, mikor kezdődött K. és a fuvarozók korrupt kapcsolata, aminek azok az utak látták a kárát, amelyeket a kenőpénzzel "lefogyasztott" autók megrongáltak. Az év elején azonban K. húszezer forintra emelte az autónként fizetendő "védelmi pénzt", de a többség ezt már túlzásnak tartotta.

K. ezt még azzal is tetézte, hogy az ellenőrzések elmaradásáért cserébe arra is "rákényszerítette" a fuvarozókat, hogy lássák el munkával egy, a befolyása alatt álló (nem az ő nevén lévő) szállítmányozó cég kilenc teherautóját. A szóbeszéd szerint a kedvezményezett vállalkozásnál dolgoznak K. hozzátartozói.

Óberling József, az NKH módszertani és stratégiai igazgatója a Népszabadságnak megerősítette, hogy eljárás indult a hatóság egyik ellenőrével szemben, a nyomozás sikere érdekében azonban részleteket nem árult el.

Az NKH igazgatója ugyanakkor rámutatott: a rendőrség azokkal szemben is eljárást indíthat, akik fizettek az ellenőrnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.