Megalázó a "pátkai alkotmány"?

Rendőrök és a Magyar Gárda tagjainak sorfala közt "együttélési kódexet" akart átadni péntek este a pátkai polgármester a helyi Árpád utcában a múlt héten Molotov-koktéllal megtámadott romák képviselőinek. Nem vették át.

Négyszázan - köztük 130-an a Magyar Gárda tagjai - vettek részt tegnap este a Fejér megyei Pátkán azon a rendkívüli falugyűlésen és demonstráción, amelyen a település lakói kifejezték szolidaritásukat azzal a három polgárőrrel, akit a rendőrség a helyi romák házai ellen elkövetett Molotov-koktélos merénylettel gyanúsít. A gárdát a tegnapi eseményt szervező Polgári Összefogás Pátkáért nevű szövetség hívta meg. Dósa István, a gárdisták főparancsnoka azt mondta: azért jöttek, hogy kifejezzék együttérzésüket a letartóztatottakkal. Amíg jogerős ítélet nem születik, ártatlannak tekintik őket.

Füri Béla, Pátka polgármestere bejelentette: a képviselő-testület kidolgozta a "pátkai alkotmányt", a település "új társadalmi szerződését", az úgynevezett együttélési kódexet. Ez alapvetően etikai és udvariassági követelményeket fogalmaz meg, és tesz kötelezővé az aláírók számára. Így előírja, hogy az utcán köszönni illik mindenkinek, tilos szemetelni, magánportára csak a tulajdonos engedélyével szabad bemenni, be kell tartani a közlekedési szabályokat. Füri Béla közölte: aki a kódex normáit megsérti, nemkívánatos személy Pátkán.

A falugyűlésen felszólaló helyi katolikus plébános és a református lelkész a kialakult feszültség békés feloldásának fontosságát hangsúlyozta. Dósa István viszont beszédében az éledő magyar közösségek szimbólumának nevezte Pátkát, és arra szólított föl, hogy a helyiek "óvják meg a falujukat a kisebbségi társadalom bűneitől". Ezek után a gárdisták és a helyiek az Árpád utcába vonultak, ahol a polgármester megpróbálta átadni a "pátkai alkotmányt" a megtámadott roma családok képviselőinek - ők nem vették át.

A helyszínen tartózkodó roma érdekvédő, Száva Vince azt mondta: eredetileg hajlottak rá, hogy átveszik a dokumentumot, de miután megismerték a tartalmát, és azt a romákra nézve megalázónak ítélték, elzárkóztak az átvételétől.

A demonstráció este hét óra körül atrocitás nélkül ért véget, ám nem sokkal később riadalom támadt a romák házainál. Többen is vasdorongokkal felfegyverkezett idegeneket véltek látni a házak hátsó frontján, emiatt rohamrendőröket vezényeltek a helyszínre. Mint utóbb kiderült vaklármáról volt szó: a rendőrök átfésülték a terepet, de sem támadókat, sem fegyvereket nem találtak a környéken.

Demonstrációra és alkotmányozásra készülő gárdisták Pátkán
Demonstrációra és alkotmányozásra készülő gárdisták Pátkán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.