Pátkai félelmek

Több mint ötszáz helyi lakos írta alá Pátkán azt a petíciót, amely szolidaritásáról biztosítja a múlt héten történt Molotov-koktélos támadás polgárőr gyanúsítottjait. A falu felnőtt lakosságának nagyobb része egyetlen nap alatt kanyarította a nevét a dokumentumra.Vajon honnan, milyen mélyről fakadhat az a kételkedés, amely felülírta a rendőrség és a bíróság megalapozott gyanúját?

- Belenéztem a szemébe, és csak annyit kérdeztem tőle: miért csináltátok ezt, Laci? - idézi fel a rendőrségi szembesítés pillanatait Lakatos István. - Rám nézett, és azt mondta: nem mi voltunk, Pista. De láttam rajta, hogy ő sem hiszi el, amit mond. Az öccse, a Karcsi meg rám se tudott nézni. Mindketten teljesen össze voltak törve. Látszott rajtuk, hogy megbánták a dolgot. Nagyon megbánták. Biztos vagyok benne, hogy soha többé nem tennének ilyet. Nem is értem, mi történhetett velük.

Ezzel Lakatos István nincs egyedül. Nehéz is lenne bármilyen indokot találni, ami magyarázhatná, miért dobtak Molotov-koktélokat az Árpád utca végén található három házra, amelyekben közel negyven roma lakik. Köztük húsz gyerek. Kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

- Nagyon félünk, nem merünk kimozdulni otthonról - mondja Lakatos László. Az ő házának a gyerekszobájába csapódott be az egyik Molotov-koktél. - Egyikünk sem tud rendesen aludni, valaki mindig őrködik.

A félelem érthető. A támadás óta a pátkaiak kétszer is tartottak falugyűlést, amelyeken számos cigányellenes kirohanás is elhangzott, továbbá két alkalommal is felvonultak a falu romák által lakott részén a letartóztatott gyanúsítottak - három helyi polgárőr - iránti szimpátiájuk kifejezéseként. A hét elején bejelentette demonstrálási szándékát a Magyar Gárda is. A szélsőséges szervezetet a napokban megalakult Polgári Összefogás Pátkáért elnevezésű civil szövetség hívta meg, amely a napokban nyilvánosságra hozott petíciójában többek között azt követeli: fokozzák a faluban a rendőri jelenlétet, az együttélési szabályok be nem tartóival szemben a törvények adta lehetőségek maximális kihasználásával járjanak el, indítsanak eljárást azok ellen, akik fegyveres támadással fenyegetik a békés lakosságot, továbbá Pátka is csatlakozzon azokhoz a településekhez, amelyek a segélyek folyósítását közmunkához kötik.

A helyzet feszült. Az indulatok eddigi megfékezésében komoly szerepe volt a tíz napja tartó, megerősített rendőrjárőr-szolgálatnak.

Az 1600 fős Fejér megyei településen 150-160 roma él. A cigányok és a nem romák közötti feszültség már régóta előrevetítette a most bekövetkezett tragikus fordulatot. A pátkaiak közül sokakat meglepett, hogy a Molotov-koktélos támadás éppen a Lakatos família ellen irányult, mivel a közvélekedés szerint más roma családokkal sokkal több probléma van.

Lakatos László viszont elismeri, hogy az utóbbi időben nekik is több konfliktusuk volt a pátkai polgárőrökkel, de szerinte minden alkalommal a polgárőrök kezdeményezték a vitákat.

- Az volt a legfőbb bajuk velünk, hogy az unokaöcsém másfél évvel ezelőtt elütött a faluban egy kislányt autóval, amit úgy vezetett, hogy előtte ivott és nem volt jogosítványa - mondja Lakatos László.

Az indulatokat valószínűleg az korbácsolta fel, hogy az alig 17 éves Lakatos gyerek csupán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miközben az elütött kislány - aki nem rokona a letartóztatott polgárőröknek - maradandó sérüléseket szenvedett a balesetben.

A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy a Molotov-koktélokat a tősgyökeres, 17 gyermekes pátkai családban felnőtt testvérpár - a 37 éves M. László és a 32 éves M. Károly -, valamint a náluk tíz évvel fiatalabb egyik rokonuk, N. Balázs dobták a romák házaira. A rendőrség megerősítette, hogy egyikük beismerte a bűntény elkövetését.

A nyomozó hatóság hírzárlatot rendelt el az ügyben. R. Szabó Ágnes megyei sajtószóvivő csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a három gyanúsított ellen súlyos bizonyítékaik vannak, amit a bíróság is akceptált, hiszen elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Mi lehet az oka, hogy a falubelieket mindez nem győzte meg, a nyomozókkal ellentétben feltétel nélkül hisznek a gyanúsítottak ártatlanságában?

- Maga nem ismeri a Diszkóst, mármint a Lacit - próbálja magyarázni a dolgot a nyugdíjas Takács Zoltán. - Hatalmas termetű, de olyan jámbor, hogy az ritkaság. Irtózik az erőszaktól, a légynek sem tudna ártani. Az öccse még nála is szelídebb. Egyikük sem iszik, úgyhogy az is lehetetlen, hogy részegen randalíroztak volna. Képtelenség, hogy ők lennének az elkövetők.

A megtámadott Lakatos famíliában más kép él az M. fivérekről.

- Hónapok óta fenyegettek minket, hogy meg fogunk sülni - állítja Lakatos László.
- Az sem igaz, hogy szelíd ember lenne, több cigányt is megütött már a faluban.

- Hogy lehet ekkorát hazudni? - háborog a Barlang vendéglő pultosa, egy fiatal lány. - Alig néhány hete itt, a kocsmában éppen az egyik Lakatos fiú kötött bele a Laci testvérébe, a mozgássérült Bélába. Részegen leköpte, gúnyolta, aztán meg ráborította az asztalt. Akkor érkezett meg a Laci, és kipenderítette a srácot a kocsmából. Nem csodálkoztam volna, ha lekever neki néhányat, de egyszer sem ütötte meg. Az eset után Lakatosék itt is meg az utcán is folyton azt kiabálták, hogy elintézik a Laciékat.

- Nem volt ilyen - csóválja a fejét Lakatos László. - Senki nem bántotta a Bélát. És nem mi fenyegettük meg őket, hanem a Laciék minket.

Pátkán már évek óta kölcsönös félelemben és teljes bizalmatlanságban élnek egymás mellett a romák és a nem romák. A sérelmeknek, vádaskodásoknak hosszú a sora. Mielőtt ezekről szólnánk, nem árt megjegyezni, hogy a bajok nem új keletűek. Sokan talán már elfelejtették: 11 évvel ezelőtt óriási botrány volt abból, hogy a székesfehérvári Rádió utcából kiköltöztetett roma családokat számos faluban - köztük Pátkán - nem fogadták be. Pátkán kővel dobták be az ablakát annak a háznak, sőt Molotov-koktélt is hajítottak rá, amit egy elköltöző helyi lakos egy betelepülő cigány családnak adott el.

Gondok voltak hat évvel ezelőtt is: akkor a kisebbségi ombudsman vizsgálódott a falu általános iskolájában, amelynek kisegítő osztályába kizárólag roma gyerekek jártak, akik nem ebédelhettek együtt a nem cigány gyerekekkel, és akiknek - a többiektől eltérően - az étkezéskor műanyag tányért, műanyag evőeszközt és műanyag poharat adtak. Ma már nincsenek ilyen problémák a pátkai iskolában, mivel a folyamatosan csökkenő gyereklétszám miatt tavaly bezárták, a diákoknak Fehérvárra kell bejárniuk.

Akárkit is állítottunk meg Pátkán az utcán, a boltban, a buszmegállóban vagy a kocsmában, amikor a romák és a nem romák viszonyáról kérdeztük őket, valójában mindenki csak a saját sérelmeit sorolta. Amikor rákérdeztünk, miként vélekednek a merényletről, mindenki elítélően nyilatkozott, igaz, ezt saját magától senki sem tette szóvá. A megkérdezett pátkaiak a nevüket csak elvétve árulták el, arra hivatkozva, hogy félnek a romák bosszújától.

- Megyek haza, hát ott lóg vagy négy-öt roma gyerek a meggyfámon - mondja egy idős néni. - Kiabálok nekik, hogy mit kerestek ti ott, azonnal takarodjatok innen, mire az egyikük nagy vigyorogva azt mondta: az anyukám sütit akar sütni, és kérte, hogy vigyünk haza egy kis meggyet.

Takács Zoltán a motorját siratja. Biztos benne, hogy helybeli romák lopták el tőle, amikor véletlenül kint felejtette a tornácon.

- Nagy hiba volt, Pátkán ugyanis szinte mindennek lába kel, amit szem előtt hagynak - mondja. - Nemcsak a fészerekbe törnek be szinte hetente, de a spájzokba is: elviszik a kolbászt, a szalámit, mindent, ami ehető.

A bűnügyi statisztikában nem jelennek meg a pátkai hétköznapok kisebb bűncselekményei, az esetek nagy részében ugyanis a károsultak nem tesznek feljelentést.

- Minek mennék a rendőrségre? Jó, ha ki nem röhögnek - panaszkodik egy kék overallos férfi. - Aki feljelentést tesz, vagy tanúskodik ellenük, azt megfenyegetik, hogy elvágják a torkát. Hát kinek hiányzik ez? Nem véd meg minket senki.

A falu központjában lévő kocsmában mindennaposak a balhék. A romák szerint állandóan provokálják őket, a nem roma törzsközönség viszont a cigányokat okolja a folyamatos csetepaték miatt.

- A múltkor már sírógörcsöt kaptam, annyira féltem tőlük - mondja a pultoslány. - Bejön négy-öt roma suhanc, a többi vendég gyorsan lelép, én meg itt maradok velük egyedül. Ordítoznak, tökrészegre isszák magukat, rugdossák a játékgépeket, nem engedik, hogy este tízkor bezárjak. A rendőröket hiába is hívnám ki, megmondták, hogy amíg nem folyik vér, nem jönnek. Egyedül a polgárőrökben lehet bízni, ők eddig még mindig segítettek. Amikor a Diszkós feltűnik az ajtóban, rögtön visszavesznek a nagy arcból. Utálják is a polgárőröket rendesen.

Pátkán 1992 óta működik polgárőrség. Jelenleg 50 tagja van, közülük 45-en járnak járőrszolgálatba, az ügyeleti beosztás szerint éjszakánként ketten-hárman. Roma nincs közöttük. Gerencsér László, a pátkai polgárőrök vezetője tanácstalannak tűnik.

- Nehéz helyzetben vagyok: tudom, milyen súlyos a rendőrség gyanúja, mégsem tudom elhinni, hogy a fiúk tették volna - mondja. - Viszont az is igaz, hogy az utóbbi időben sok affér volt a romák és a polgárőrök között.

Az egyik ilyen ügyet a rendőrség is vizsgálja.

- Néhány héttel ezelőtt egy olyan autót igazoltatott a rendőrjárőr Pátkán, amit egy helybeli roma fiatalember vezetett - tájékoztat R. Szabó Ágnes. - Kiderült, hogy a forgalmiban más rendszám szerepelt, mint ami a kocsin volt. Az intézkedés alatt a szabálysértő sofőr több ismerőse is a helyszínre érkezett, és szóváltásba keveredett a rendőrrel együtt járőröző polgárőrrel. A vita hevében az egyik polgárőrt - aki nincs a most letartóztatottak között - az egyik roma fiatalember megütötte. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával folyik ellene a vizsgálat.

A kocsma törzsközönsége szerint mindig ugyanazzal a nyolc-tíz romával van gond, a többiekkel nincs baj.

- Tudom, hogy a pestiek rasszistáknak meg fajgyűlölőknek tartanak minket, de nem vagyunk azok - mondja egy szakállas, középkorú férfi. - Jöjjenek le az ombudsmanok meg a tisztelt jogvédő urak, és éljenek egy-két hónapot közöttünk. Kíváncsi lennék, mit szólnának, ha a saját bőrükön tapasztalnák, mi folyik itt?!

A pátkaiaknak két verziójuk is van arra, mi történhetett valójában az Árpád utcában.

- Vagy egymás közötti leszámolás van a háttérben, vagy önmerényletet követtek el, hogy bevádolhassák a Laciékat - mondja a kék overallos férfi. A kocsma összes vendége buzgón bólogat.

- Ez elképesztő! - fakad ki Mohácsi Viktória, a szabad demokraták európai parlamenti képviselője, aki a Molotov-koktélos támadás óta többször is járt a faluban, hogy segítsen az érintett roma családoknak.
- Nem is hiszem el, hogy értelmes emberek egyáltalán felvethetnek ilyesmit. Csak arra tudok gondolni, hogy a pátkaiak még mindig nem fogták fel, milyen súlyú bűncselekmény történt a falujukban. Ártatlan kisgyerekek halhattak volna meg. Kíváncsi lennék rá, vajon akkor is ilyen bátran és egységesen kiálltak volna a gyanúsított polgárőrök mellett, ha nem romákat támadtak volna meg.

Ezt mi is megkérdeztük a falubeliektől. Igaz, nem sok eredménnyel, mivel a pátkaiak többsége azzal tért ki a válasz elől, hogy a letartóztatott polgárőrök semmiképpen nem követhették el azt, amivel gyanúsítják őket. Akár romák az áldozatok, akár nem.

Szerettük volna megkérdezni a kézzel tapintható feszültség feloldásának a lehetőségeiről Füri Bélát, Pátka polgármesterét is, aki azonban - többszöri próbálkozásunk ellenére - halaszthatatlan faluvezetői teendőire hivatkozva egyelőre nem tudott ránk időt szakítani. Egyébként a megtámadott roma családok most épp az önkormányzat segítségében reménykednek.

- Ha nem hagynak békén minket, akkor elmegyünk Pátkáról - mondja Lakatos László. - Azt szeretnénk, ha az önkormányzat megvenné tőlünk a házainkat, hogy beköltözhessünk Fehérvárra.

Mohácsi Viktória szerint a menekülés nem megoldás:

- Rövid távon a rendőrségnek meg kell védenie a fenyegetett roma családokat, hosszabb távon viszont meg kell teremteni a békét a faluban. A pátkaiaknak el kell fogadniuk, hogy együtt, de legalábbis egymás mellett kell élniük a romákkal.

A Barlang vendéglő közönsége szerint Mohácsi javaslata szépen hangzik, de csak lózungnak jó.

- Szavak, üres szavak - mondja a kék overallos férfi. - Aki nem él közöttünk, semmit se tud arról, mi folyik Pátkán.

Aztán rám néz:

- Mi itt maradunk, maga meg hazamegy. Legközelebb majd akkor jön, ha megint lesz valami balhé. Addig eszébe se fogunk jutni.

Ebben téved. A Pátkán történteket ugyanis nehéz elfelejteni.

Az egyik Molotov-koktélos támadás nyoma
Az egyik Molotov-koktélos támadás nyoma
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.